Het Nieuwe Werken bij de Gemeente Zwolle – interview met Anne Struik

Anne is, zoals ze zelf zegt, HR-klusser bij de Gemeente Zwolle. Ze was daar nauw betrokken bij de invoering van Het Nieuwe Werken. We hebben Anne leren kennen, omdat ze als proefkonijn heeft meegedraaid in de pilot van een van onze nieuwe trainingen over werk-privé balans: “Wat is mijn flexstijl: grip houden op grenzen.”

Vertel eens iets over Het Nieuwe Werken bij de Gemeente Zwolle
We zijn teruggegaan van 3 naar 2 kantoorpanden. Een pand is afgestoten en het andere is helemaal verbouwd volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Bij ons betekent dat: geen eigen bureaus of kamers meer. Als je dus naar kantoor komt, kies je welke plek het beste past bij het type werk dat je gaat uitvoeren.

Mag je ook thuiswerken bij de Gemeente Zwolle?
Jazeker, je mag ook thuiswerken. Wij hebben een aantal strakke afspraken gemaakt rondom Het Nieuwe Werken. Bijvoorbeeld dat thuiswerken geen recht is (ook geen plicht, trouwens)! Met andere woorden: als er een meeting op kantoor is of iets anders belangrijks waar je bij moet zijn, dan kan je je niet verschuilen achter een ‘thuiswerkdag’.

Wat heeft Het Nieuwe Werken jullie tot nu toe opgeleverd?
Sowieso dik 400 m2 vloeroppervlak kunnen schrappen en dus veel lagere kosten! Mensen zijn blij dat ze werk en privé beter kunnen combineren. Dat hopen we terug te zien in het komende medewerkers-tevredenheidsonderzoek. Persoonlijk denk ik dat het voor werkgevers eigenlijk niet meer kan om medewerkers iedere dag te verplichten van 9-5 naar kantoor te komen. Als moderne werkgever moet je flexibiliteit aan je mensen aanbieden.

Wat is jullie volgende uitdaging met Het Nieuwe Werken?
We merken dat de meeste mensen wel gewend zijn of snel wennen aan ons nieuwe kantoor. Ik denk dat we nog wel een slag kunnen maken met ons gedrag, onze werkstijl. Elkaar aanspreken of feedback geven vinden we nog steeds lastig, dat kan beter.

Wat vond jij goed aan de training ‘Wat is mijn flexstijl: grip houden op grenzen’?
Iedereen worstelt met de balans werk-privé, het helpt niet om dat te ontkennen.  De eerste stap is om ermee om te gaan, bijvoorbeeld door een training te volgen. De opzet om dat samen met een groep te doen is me goed bevallen. Het is intensief, je kan elkaar helpen en je ‘verzuipt’ niet in je eentje. Al met al vond het erg nuttig  en heb ik er zelfs een blog over geschreven.

Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Door Marianne Sturman
Op 13 februari 2015
Testimonials
Ava-Anne-als-zeemeermin

Meer uit onze kennisbank

interview-virtueel-assistent-caroline
23 mei 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Caroline

“Ik vind het een leuke combinatie om enerzijds naar de yogastudio te gaan en daar in contact te… Lees verder
Moneypenny-nieuwsbrief
22 mei 2023 In de media

Nieuwsbrief mei 2023

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Interview in Harper's Bazaar met Marianne Sturman
22 mei 2023 In de media

Interview met Marianne Sturman in Harper’s Bazaar

Hybride én sustainable werken, toen het in 2000 nog haast ondenkbaar was, was Moneypenny hier al… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!