ZZP’ers aan de fixed fees

ZZP’ers in de zakelijke dienstverlening vertegenwoordigen Het Nieuwe Werken in optima forma. Denken ze… Maar is dat eigenlijk wel zo?

Voor zichzelf werkende professionals als tekstschrijvers, communicatieadviseurs en juridische consultants zien zichzelf als dé vernieuwers op de arbeidsmarkt. Ze lachen om hun collega’s in vaste dienst die zich om 9 uur moeten ‘melden’ en tegen half 6 het pand weer ‘mogen’ verlaten. En halen hun neus op bij het zien van al het werkvolk dat de grijze kantoorblokken ingaat, terwijl zij zelf de dag beginnen met hun laptop en caffè latte in een hippe koffietent.

Hoog factuurtje
Maar achter de ik-heb-oog-voor-het-nieuwe-Ik schuilt ook de traditionele ‘Ik’ bij veel van ZZP’ers. Die vooral de kop opsteekt als het gaat om financiële afspraken. Nog altijd geven veel een-pitters de voorkeur aan het oude vertrouwde uurtje-factuurtje. En dan nog het liefste een hoog factuurtje voor dat uurtje, maar dat verder terzijde.

Fixed fees
Als er iets haaks op Het Nieuwe Werken staat, is het dát wel. Want draait het bij HNW niet allemaal op het resultaat, de output. Waarom werkt de nieuw werkende ZZP’er niet uitsluitend met een fixed fee, is de grote vraag. Het dwingt beide partijen na te denken over de gewenste doelen en output waaraan duidelijke ‘deliverables’ én fees kunnen worden gekoppeld.

Dit komt niet alleen de effectiviteit van het project te goede, maar ook de samenwerking. Van beide kanten is het zo helder wat de verwachtingen zijn en bij mee- of tegenvallers kan daar doeltreffend over gesproken worden.

Marketing tool
Een vast kostenplaatje dat vooraf duidelijk is en inzichtelijk maakt wat daaronder valt, is pas dé manier om jezelf als ZZP’er te onderscheiden van degenen in loondienst. Want, zeg nou zelf, flexibel werken dat doen we, zelfstandig of niet, toch ondertussen allemaal al?

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

Door Direct ICT
Op 22 maart 2012
Blog

Tags

zzp

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!