Subsidies: kommer en kwel?

De toon zetten op een feestje? Snijd dan het onderwerp Subsidies aan. Gegarandeerd dat iedereen hier iets van vindt en dat het de gemoederen flink bezighoudt. Soms vermoeiend; tegelijkertijd houdt het mij ook bezig. Zo valt het me vaak op dat subsidiepotjes enerzijds achter feiten aanlopen en anderzijds oneerlijke concurrentie in de hand werken.

En dan denk ik niet aan de kunst- en goede doelensector die het zwaar te voorduren hebben als het over subsidies gaat. Juist ook in de commerciële wereld zijn genoeg voorbeelden waar vraagtekens bij geplaatst kunnen worden.

Research
In 2008 is de Taskforce Deeltijdplus opgericht om het probleem van de ‘kleine deeltijdbanen’ op te lossen. De belangrijkste oplossingsrichting, meer invloed op de tijd en plaats waar wordt gewerkt, was mij al lang bekend. Op dat moment al zeker acht jaar. Dat was namelijk de reden waarom ik in 2000 mijn bedrijf heb opgericht op dit gebied. Iets beter veldwerk van de subsidieverschaffers, een simpel rondje Googlen bijvoorbeeld, en er had geen energie en 2 miljoen subsidie in de, natuurlijk goedbedoelde, Taskforce te hoeven zitten.

Wie heeft er baat bij subsidie?
Nog een voorbeeld? Stichting Natuur & Milieu heeft subsidie ontvangen voor een promo campagne over Het Nieuwe Werken. Het ontvangen subsidiebedrag moet een net zo groot bedrag via sponsoring binnenhalen. Iets dat schurkt tegen oneerlijke concurrentie. Want om zo snel mogelijk aan het benodigde bedrag te komen kun je als bedrijf de stichting sponsoren met bedragen vanaf 20K.

Met andere woorden: alleen interessant voor grote bedrijven. Begrijpelijke actie van Natuur & Milieu, maar kwalijk dat de overheid door deze constructie geld geeft waar alleen grote partijen van profiteren.

Goed voorbeeld doet volgen?
Is het dan alleen maar kommer en kwel in subsidieland? Nee hoor! Zo is afgelopen najaar een subsidiepot voor Het Nieuwe Werken beschikbaar gesteld aan iedere organisatie die daar interesse in heeft.

Om hiervoor in aanmerking te komen moesten bedrijven een project indienen over sociale innovatie waar Het Nieuwe Werken onderdeel van is of kan zijn. De projectkosten worden deels door de overheid betaald en deels door de aanvragende organisatie.

Om een eventuele kennishiaat op te vullen, kan de aanvrager zelf een adviseur kiezen die hij voor het project wil inzetten. Die adviseur moet aan bepaalde criteria voldoen bijvoorbeeld met zijn uurtarief niet boven de 125 euro zitten.

Werken voor je subsidie
De kracht van deze vorm van subsidie verstrekken is dat het organisaties stimuleert iets met Het Nieuwe Werken te doen. Heel concreet. Bovendien werkt het geen oneerlijke concurrentie in de hand. En misschien nog wel het belangrijkste, de organisatie moet moeite doen om de subsidie te verkrijgen. Er moet een plan worden ingediend. Kortom er moet over nagedacht worden.

Zolang dat nog te weinig gebeurt, zullen ongemakkelijke stiltes op feestje nog niet aan de orde zijn.

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Door Direct ICT
Op 1 mei 2012
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!