Subsidies: kommer en kwel?

De toon zetten op een feestje? Snijd dan het onderwerp Subsidies aan. Gegarandeerd dat iedereen hier iets van vindt en dat het de gemoederen flink bezighoudt. Soms vermoeiend; tegelijkertijd houdt het mij ook bezig. Zo valt het me vaak op dat subsidiepotjes enerzijds achter feiten aanlopen en anderzijds oneerlijke concurrentie in de hand werken.

En dan denk ik niet aan de kunst- en goede doelensector die het zwaar te voorduren hebben als het over subsidies gaat. Juist ook in de commerciële wereld zijn genoeg voorbeelden waar vraagtekens bij geplaatst kunnen worden.

Research
In 2008 is de Taskforce Deeltijdplus opgericht om het probleem van de ‘kleine deeltijdbanen’ op te lossen. De belangrijkste oplossingsrichting, meer invloed op de tijd en plaats waar wordt gewerkt, was mij al lang bekend. Op dat moment al zeker acht jaar. Dat was namelijk de reden waarom ik in 2000 mijn bedrijf heb opgericht op dit gebied. Iets beter veldwerk van de subsidieverschaffers, een simpel rondje Googlen bijvoorbeeld, en er had geen energie en 2 miljoen subsidie in de, natuurlijk goedbedoelde, Taskforce te hoeven zitten.

Wie heeft er baat bij subsidie?
Nog een voorbeeld? Stichting Natuur & Milieu heeft subsidie ontvangen voor een promo campagne over Het Nieuwe Werken. Het ontvangen subsidiebedrag moet een net zo groot bedrag via sponsoring binnenhalen. Iets dat schurkt tegen oneerlijke concurrentie. Want om zo snel mogelijk aan het benodigde bedrag te komen kun je als bedrijf de stichting sponsoren met bedragen vanaf 20K.

Met andere woorden: alleen interessant voor grote bedrijven. Begrijpelijke actie van Natuur & Milieu, maar kwalijk dat de overheid door deze constructie geld geeft waar alleen grote partijen van profiteren.

Goed voorbeeld doet volgen?
Is het dan alleen maar kommer en kwel in subsidieland? Nee hoor! Zo is afgelopen najaar een subsidiepot voor Het Nieuwe Werken beschikbaar gesteld aan iedere organisatie die daar interesse in heeft.

Om hiervoor in aanmerking te komen moesten bedrijven een project indienen over sociale innovatie waar Het Nieuwe Werken onderdeel van is of kan zijn. De projectkosten worden deels door de overheid betaald en deels door de aanvragende organisatie.

Om een eventuele kennishiaat op te vullen, kan de aanvrager zelf een adviseur kiezen die hij voor het project wil inzetten. Die adviseur moet aan bepaalde criteria voldoen bijvoorbeeld met zijn uurtarief niet boven de 125 euro zitten.

Werken voor je subsidie
De kracht van deze vorm van subsidie verstrekken is dat het organisaties stimuleert iets met Het Nieuwe Werken te doen. Heel concreet. Bovendien werkt het geen oneerlijke concurrentie in de hand. En misschien nog wel het belangrijkste, de organisatie moet moeite doen om de subsidie te verkrijgen. Er moet een plan worden ingediend. Kortom er moet over nagedacht worden.

Zolang dat nog te weinig gebeurt, zullen ongemakkelijke stiltes op feestje nog niet aan de orde zijn.

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Door Advice
Op 1 mei 2012
Blog

Meer inspiratie

Moneypenny-nieuwsbrief
26 januari 2023 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
interview-met-bonnie-virtueel-social-media-assistent-moneypenny
24 januari 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Bonnie

“Als social media virtual assistant werk ik via Moneypenny voor verschillende opdrachtgevers. Dit… Lees verder
blog-post-moneypenny
17 januari 2023 Blog

Hybride werken – instrument in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het uiteraard van groot belang om in te spelen op de wensen van… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!