Nieuwe werkers. Nieuwe skills

Door meer op afstand te werken, neemt de afhankelijkheid van technische hulpmiddelen toe. Of is het de toename van technische innovaties die ervoor zorgt dat er meer vanaf afstand wordt gewerkt? Hoe dan, zowel voor het delen van gegevens en informatie als voor de communicatie zijn steeds meer handige tools beschikbaar. Skype, Videoconferencing en Cloud working zijn zomaar wat voorbeelden. Met Het Nieuwe Werken en dus dergelijke tools verandert hiermee echter niet alleen de praktische invulling van een functie, maar ook de inhoudelijke kant ervan.

Het inzetten van tools heeft alles te maken met communicatieve vaardigheden. En die moeten bij een nieuwe werker sterk ontwikkeld zijn. Immers, als je elkaar minder fysiek tegenkomt wordt communicatie een grotere uitdaging. Weten welke tools wanneer in te zetten is een communicatieskill die de ‘nieuwe werker’ feilloos moet beheersen. Voor een ‘moeilijk gesprek’ of brainstormsessie is een conference call niet de beste keus, beter is dan om elkaar face2face te zien. Een lastige boodschap mededelen? Liever niet via de mail, maar telefonisch. En een snelle vraag is via de chat snel beantwoord.

Positioneren als nieuwe werker
Vooral oudere werknemers, de werknemers die niet zijn opgegroeid met ‘moderne’ communicatiemiddelen en de nieuwste technieken, hebben een zeker aversie tegen al deze dergelijke innovaties. Social media? Het zal mijn tijd wel duren, is de houding. Zelf behoor ik ook tot deze categorie oudere werknemers. En ja, ook ik word wel eens moe van het bijhouden van al die nieuwe technologische snufjes.

Tegelijkertijd zie ik ook steeds meer in dat het voor je positie op de arbeidsmarkt maar al te belangrijk is om je te positioneren als ‘nieuwe werker’. En hiermee bedoel ik niet dat het per se noodzakelijk is om als ‘nieuwe werker’ je sollicitatie in videovorm aan te leveren. Daar en tegen is het wel verstandig je LinkedIn profiel op orde te hebben. Én die ook mee te sturen met een sollicitatie. Of te wel door jezelf te presenteren als een professional die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en daar, bij voorkeur, ook nog eens eigen ervaring mee heeft.

Wensenlijst
Werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe aanwas hebben professionals met uitstekende vaardigheden op het gebied van nieuwe technologie hoog op hun wensenlijstje pronken. Het zijn niet alleen communicatie- en marketingprofessionals waarvan dit wordt verwacht. Het zijn juist ook de functieprofielen waarbij het op het eerste zicht minder een vanzelfsprekendheid is dat iemand van zekere technische ontwikkelingen op de hoogte is.

Profiel optimaal inkleuren
Denk bijvoorbeeld aan het profiel van een secretaresse. Hieraan worden steeds vaker geheel andere eisen gesteld dan vroeger. In plaats van het corrigeren van een brief, is het nu noodzakelijk dat deze secretaresse een Facebookpagina voor de baas kan opzetten en bijhouden. En dan is er de sharepointomgeving die ook nog moet worden ingericht. Een mooie taak voor de secretaresse. Idem voor het synchroniseren van de agenda’s.

Kortom, om te voldoen aan de laatste verwachtingen van een toekomstige werkgever, om optimaal te kunnen functioneren in een (nieuwe) werkomgeving, maar ook om zo veel mogelijk uit een functie en daarmee eigen ontwikkeling te halen, is het een must om als professional continu je vaardigheden te verbreden en uit te diepen. Vaardigheden die specifiek van toepassing zijn bij functie, zoals een communicatie manager die volledig op de hoogte is van alle communicatiemiddelen. Maar ook meer algemene vaardigheden waarover tegenwoordig elke professional geacht wordt te beschikken.

Overigens betekent dit niet dat een professional a la minute volledig moet excelleren op de nieuwste technologische trends. Meegaan met de trends betekent dat je er niet bang voor bent en er voor open staat. Niemand verwacht van een nieuwe werker dat ‘ie een techneut is, maar wel dat ‘ie handig is met tools en bereid is om nieuwe tools aan te leren indien nodig.


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op HetNieuweWerkenBlog

Door Direct ICT
Op 13 augustus 2012
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!