Eye opener: de talloze mogelijkheden van ICT

Om Het Nieuwe Werken met succes te implementeren, is een aanpassing in de bestaande ICT nodig, aldus de opvatting binnen bedrijven. Dit is lang niet altijd waar. De ICT-systemen waar de meeste organisaties, in ieder geval de grotere jongens, mee zijn uitgerust vormen al de perfecte basis voor Het Nieuwe Werken.

Standaard – zo nieuw is HNW niet meer! – bevatten deze systemen virtuele vergadermogelijkheden, uitgebreide conference calls-opties en talloze snufjes om in ‘the cloud’ te werken. Daarbij zijn niet alleen dergelijke communicatiesystemen volledig up to date. Ook de meeste systemen die nodig zijn om bepaalde inhoudelijke werkzaamheden te kunnen uitvoeren, zoals SAP, zijn geschikt om plaats onafhankelijk te gebruiken. Kortom, met de benodigde software en tools zit het dus wel goed.

Drastische maatregelen
In mijn dagelijkse praktijk merk ik echter dat bedrijven zich hier nog te weinig van bewust zijn. En er dus van uitgaan dat de ICT onder handen moet worden genomen. Niet verwonderlijk dat dit als een hele stap wordt gezien en om die reden vooruit wordt geschoven, want ‘ingewikkeld, kostbaar en gedoe’. Ook het inwinnen van extern advies is eerder regelmaat dan uitzondering. En er zijn zelfs voorbeelden waar rigoureus is overgestapt naar een nieuw ICT-systeem om HNW-proof te zijn. Zonde, want onnodig!

Gebruik de eigen mogelijkheden
HNW is, zeker anno nu, geen hogere wiskunde en moet dus ook niet als zodanig worden benaderd. De crux zit ‘m in het feit dat bedrijven zich bewust moeten zijn van de bestaande ICT-mogelijkheden die ze al lang en breed in huis bleken te hebben. En deze moeten gebruiken!

Grote stappen
ICT-deskundigen hebben hierbij een cruciale rol. Zij kunnen hun toegevoegde waarde bewijzen door de functionaliteiten van ‘hun’ systemen waar veel vraag naar is direct en pro-actief onder de aandacht te brengen. Simpelweg op het moment van implementatie, of op z’n minst tijdens één van de onderhoudsbeurten die de meeste bedrijven wel hebben met externe ICT-partijen.

Op verzoek van klanten bieden wij – hoewel we geen ICT-ers zijn – inmiddels tijdens het implementatietraject van HNW een knoppentraining oftewel gebruikerstraining aan. Voor ons een extra service, waarbij we gebruik maken van professionals die alles over deze knoppen weten. Uiteindelijk komt het dus toch weer bij een ICT-expert te liggen, maar die had extra punten kunnen scoren door hier op voorhand al op in te gaan. Als ICT-dienstverlener ben je pas echt succesvol als gebruikers je systemen ook daadwerkelijk gebruiken!

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op HetNieuweWerkenBlog

Door Advice
Op 10 april 2012
Blog

Tags

ICT

Meer inspiratie

Moneypenny-nieuwsbrief
26 januari 2023 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
interview-met-bonnie-virtueel-social-media-assistent-moneypenny
24 januari 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Bonnie

“Als social media virtual assistant werk ik via Moneypenny voor verschillende opdrachtgevers. Dit… Lees verder
blog-post-moneypenny
17 januari 2023 Blog

Hybride werken – instrument in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het uiteraard van groot belang om in te spelen op de wensen van… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!