Politiek nog onvoldoende bewust van de voordelen van HNW

FNV Zelfstandigen, dat de belangen behartigt van ZZP’ers, wil dat het nieuwe kabinet een staatssecretaris voor het nieuwe werken aanstelt. Directeur Linde Gonggrijp vindt dat de overheid te weinig oog heeft voor de belangen van zelfstandigen op de arbeidsmarkt, zegt zij in een artikel in de Volkskrant.

De reden dat FNV Zelfstandigen met dit idee komt, zegt Linde Gonggrijp, is dat de overheid met een totaalvisie op de veranderende arbeidsmarkt moet komen. Er zijn steeds meer ZZP’ers, freelancers en flexwerkers. Werknemers geven zelf ook aan dat ze flexibeler willen werken. Door digitale ontwikkelingen kan het allemaal, maar toch vertaalt dit zich nog niet in nieuwe wetten en regels, stelt zij in het artikel.

Het idee van een staatssecretaris voor het nieuwe werken is op zich niet verkeerd. Maar welke wet- en regelgeving moet er dan aangepast worden volgens FNV Zelfstandigen? Gaat het om meer sociale zekerheid? Gaat het om het afschaffen van de VAR-verklaring?

Sociale bescherming

door 26/8/2010 2 reacties , , ,

De huidige uitzend-CAO biedt meer dan voldoende mogelijkheden voor mensen om flexibel te werken met behoud van sociale bescherming. Als je flexibel wilt werken en wel de lusten en niet de lasten van het ondernemerschap wilt, dan kun je jezelf laten verlonen door een payroll-bedrijf. De meeste grote uitzendbureaus bieden die faciliteit en daarnaast zijn er veel losse payrollers. Let er wel op dat ze werken volgens de uitzend- of payroll-CAO. De voordelen zijn dat je wordt doorbetaald bij ziekte en verlof. En als je in de 36 weken voorafgaand aan het einde van de opdracht 26 weken gewerkt hebt, heb je zelfs recht op een uitkering. De FNV heeft indertijd meegewerkt aan de totstandkoming van deze uitzend-CAO. Waarom wil zij de ZZP-er dan omvormen tot een nieuw soort uitzendkracht?

Stimuleringsmaatregelen

Het doel van de politiek - en van een eventuele staatssecretaris voor het nieuwe werken - moet zeker niet zijn om wet- en regelgeving voor ZZP-ers te bedenken. Wel om stimuleringsmaatregelen voor werkgevers te ontwikkelen die het voor bedrijven fiscaal interessant maken om het nieuwe werken in te voeren. De Nederlandse politiek is zich nog onvoldoende bewust van het feit dat het nieuwe werken werkelijk de sleutel is voor het oplossen van een paar belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals de fileproblematiek en het vergroten van de arbeidsparticipatie.

Lees hier het interview met L. Gonggrijp in De Volkskrant

 • TAGS:  , , ,
 • CATEGORIE:  Maatschappij, wetgeving & overheid
 • 2 reacties

  Avatar

  Rutte-Verhagen & Het Nieuwe Werken - Het Nieuwe Werken

  november 17th, 2010 at 08:43

  […] Zie ook: – Rutte-Verhagen: Wind mee voor HNW – Politiek nog onvoldoende bewust van de voordelen van HNW […]

  Avatar

  Adriana van Schalken | Payroll Works

  februari 23rd, 2012 at 13:37

  Leuk artikel! Het is grappig om te zien hoe er nu (anno 2012) tegen dit soort dingen aangekeken wordt ten opzichte van 2 jaar geleden.

  Groeten Adriana.

  Reageren

  (verplicht)