Creatief met thuiswerken

Tegenwoordig hoor je te zeggen dat Het Nieuwe Werken niet om thuiswerken gaat. Waar het bij HNW omgaat, is vertrouwen, verbinden, loslaten, de mensen 'in hun kracht zetten', aldus self appointed experts. Bent u al afgehaakt? En toch - ik moet u waarschuwen - komt vroeg of laat bij de invoering van HWN het thuiswerkspook om de hoek kijken.

door 13/6/2013 0 reacties

Nederlanders zijn nogal van het alles of niets model zijn, oftewel, we denken vooral zwart-wit. Dus is menig ondernemer bang dat als hij zijn mensen een vinger geeft m.b.t. thuiswerken, ze al gauw de hele hand nemen. En als álle medewerkers opeens thuis gaan werken, hoe kunnen ze dan nog meetings inplannen? Daarbij, wat doen die medewerkers eigenlijk als ze thuiswerken? Werken ze überhaupt wel?

Vrijwillig thuis overwerken
Een van mijn klanten, een taxatiebureau, heeft een slimme oplossing gevonden om het thuiswerken gefaseerd en gecontroleerd in te voeren. In dit geval gaat het om backoffice medewerkers die verwerkende taken uitvoeren. Daar zijn op bepaalde momenten in het jaar flinke pieken waardoor de dossiers zich opstapelen. Op dergelijke momenten lukt het de afdeling niet om de achterstanden tijdig weg te werken met als gevolg dat het serviceniveau niet wordt behaald.

De afdelingsmanager heeft hiervoor een creatieve oplossing bedacht. Hij vroeg zijn medewerkers, geheel vrijwillig, een stapel dossiers mee naar huis te nemen om die, in hun eigen tijd, weg te werken. In ruil daarvoor zouden de medewerkers geen extra salaris ontvangen, maar wel een vrije middag. Onderdeel van de deal was dat de manager zelf de dossiers uitreikte aan de betreffende medewerkers. Het aantal werd geteld en er werd een strakke deadline afgesproken wanneer het werk af moest zijn.

Binnen die kaders kregen de medewerkers de volledige vrijheid om te bepalen wanneer ze de dossiers afhandelden. En wat bleek: het thuiswerken bleek een enorme stimulans. De medewerkers hadden thuis een hogere productiviteit dan op kantoor en kregen het werk ruim voor de afgesproken deadline én met de beoogde kwaliteit af. In no time waren de achterstanden weggewerkt.

Laat de creatief in u los
De moraal van dit verhaal: output sturing en thuiswerken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een goede manier kunt vinden om medewerkers op hun prestaties af te rekenen en zelf inzicht hebt in wat er gerealiseerd wordt, kan thuiswerken een heel interessante manier zijn om werk slimmer en (kosten)effectiever te organiseren. Daarbij is het aan de ondernemer of manager hoe ver daarin te gaan. En in één keer alles loslaten is absoluut niet nodig, wees gewoon creatief en dan komt het met dat thuiswerken ook wel goed.


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op BriskMagazine.nl

  • TAGS:  
  • CATEGORIE:  Blog
  • Geen reacties

    Reageren

    (verplicht)