85% van de ondernemers groeit niet of nauwelijks

Door: Marianne Sturman

Laat jij geen double digit groeicijfers zien? Dan hoor je er niet echt bij als ondernemer, althans, dat zou je kunnen afleiden uit alle gehypte media aandacht die start- en scale-ups ten deel valt. Gelukkig hoef je je als ‘gewone ondernemer’ geen zorgen te maken, want maar liefst 85% van de ondernemers in Nederland groeit niet of nauwelijks, aldus The Scale-up Dashboard 2017 van het Erasmus Centre For Entrepreneurship. Bijna een derde van de Nederlandse bedrijven vertoont volgens dit onderzoek zelfs een krimp.

Start-up met een cashflow issue

Zelf ben ik het type ondernemer dat graag onafhankelijk opereert en er niet aan moet denken om externe financiers in mijn nek te hebben hijgen. Ik groei liever minder – maar gezond en op eigen kracht –  dan dat ik risico’s neem, waarvan ik de consequenties niet kan overzien. En normaal gesproken neem ik ‘grote verhalen’ van collega-ondernemers met een korreltje zout. Toch bleek ik gevoelig voor de mooie toekomstperspectieven van een klant, een tech start-up met, zo bleek later, een cashflow issue.

Deze opdrachtgever maakte gebruik van onze dienstverlening en kon onze rekeningen niet voldoen. Men vroeg mij of ik desondanks door wilde gaan met het leveren van hun virtual assistant; immers, ze verwachtten dat de eerstvolgende financieringsronde succesvol zou zijn. Maar helaas…om een lang verhaal kort te maken: ik ben erin meegegaan en zit nu met de gebakken peren.

Uitstel van executie

Het is inmiddels pijnlijk duidelijk dat deze klant nooit gaat gaat betalen. Ondanks een paar aansprekende namen op hun klantenlijst is de pijplijn te klein, zijn de salescycli te lang en staan financiers niet te springen. Als laatste redmiddel had één van hun geldschieters iets leuks bedacht, waarbij een doorstart in het verschiet lag als crediteuren een deel van hun schulden zouden kwijtschelden. Als dit niet zou lukken, dan zouden ze hun deuren moeten sluiten. Toen ik te kennen had gegeven hier niet aan mee te zullen werken, kwam een interessante discussie op gang.

Naar mijn simpele mening heeft een bedrijf geen bestaansrecht als de kosten alleen maar voor de baten uitgaan, dus doorgaan zou uitstel van executie zijn. Daar was mijn opdrachtgever het volstrekt mee oneens; want, er zijn zovéél bedrijven die jaren achtereen geld verbranden om uiteindelijk te kunnen genieten van het grote succes. Ach ja, zoveel ondernemers, zoveel meningen, zo bleek maar weer eens.

Waar wil je je dag mee vullen

Als ondernemer wil ik leuk werk hebben en een fijne werk-privé balans. In mijn geval betekent dat: bezig zijn met (het binnenhalen van) klanten en het runnen van een overzichtelijk, middelgroot bedrijf. Als ambitieuze start- of scale-up ben je een groot deel van je tijd kwijt met het regelen van geld. Als het ene potje op is moet je weer op zoek naar een nieuwe. Je moet je onderwerpen aan lange due diligence trajecten en een ingewikkeld contractencircus. Tja, het is maar waar je voor kiest. Maar wat voor type ondernemer je ook bent: blijf vooral dromen. Want, ondanks de keuze voor een wat conservatiever pad, droom ik stiekem van de dag dat ook mijn bedrijf door het dak gaat.

Meer info

Vraag hier gratis The scale-up Dashboard 2017 van het Erasmus Centre for Entrepreneurship aan. En mocht je meer blogs van mijn hand over ondernemen willen lezen, klik dan hier.

Op 4 januari 2018
Blog

Meer uit onze kennisbank

nieuwsbrief-moneypenny
28 mei 2024 In de media

Nieuwsbrief mei 2024

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Moneypenny interviewt opdrachtgever Jellie van Kunstgebit aan Huis
22 mei 2024 Succesverhalen

Kunstgebit aan Huis gaat virtueel met Moneypenny

“Bonnie handelt snel en is communicatief sterk, waardoor ik een goed beeld heb van de status van… Lees verder
personal assistant achter computerscherm
14 mei 2024 Blog

Wat is een personal assistant?

Een Personal Assistant (PA) is meer dan alleen een rechterhand binnen een organisatie. Naast het… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!