‘Hoe blijft onze bedrijfscultuur intact?

Moneypenny Directeur Marianne Sturman is thuiswerkexpert en beantwoordt in de rubriek Raad & Daad van FD Persoonlijk Magazine vragen en dilemma’s over thuiswerken. In deze aflevering: Paul (49)* wil weten hoe hij zijn bedrijfscultuur in stand houdt nu zijn medewerkers thuiswerken. ‘Ik maak me zorgen over onze bedrijfscultuur. Wat gebeurt daarmee nu we elkaar niet meer dagelijks tegenkomen op kantoor?’

Op 9 december 2020
In de media

‘Ik heb een kantoor, dus ik besta.’ Velen zullen dit, zeker tot voor kort, herkend hebben. Op kantoor is de persoonlijkheid van het bedrijf te vinden, daar verzamelt iedereen zich en draagt de inrichting bij aan het smoel van de organisatie. Zitten we in een cultuurshock nu dat kantoor (voorlopig) niet onze werkplek is? Het goede nieuws is dat een bedrijfscultuur niet alleen bestaat uit zichtbare elementen.

Natuurlijk, het kantoor biedt een geweldige mogelijkheid visueel en fysiek uiting te geven aan je bedrijfscultuur en -imago. En zeker, elkaar in het echt zien op kantoor is fijn: medewerkers kunnen makkelijk en spontaan met elkaar in contact komen. Maar dan bestaat het risico dat er geen aandacht is voor de onzichtbare kant van de bedrijfscultuur. Genoeg voorbeelden van bedrijven waar het líjkt of er sprake is van een goede cultuur – zoals door een hip kantoor – maar waar bij grondiger navraag het tegendeel waar blijkt.

Ga juist nu met je bedrijfscultuur aan de slag

Mijn belangrijkste tip is dan ook: ga juist nu met je bedrijfscultuur aan de slag. Zie het als een oefening om duidelijk te maken wat jullie bedrijfscultuur typeert wanneer je alle tastbare elementen weglaat. Wat zijn jullie normen en waarden? Hoe steunen medewerkers en leidinggevenden elkaar? Waarom willen mensen bij jullie werken? Welke symbolen en routines zijn van toepassing? Wie zijn jullie helden? Je zult zien dat veel van deze elementen helemaal niets met jullie kantoor van doen hebben.

Heb je de belangrijkste aspecten van je bedrijfscultuur in kaart gebracht, dan is het zaak deze te versterken en bij medewerkers onder de aandacht te brengen. En dat kan prima virtueel. Denk aan regelmatige videoboodschappen van leidinggevenden en meer communicatie op het intranet. En zoek je een alternatief voor het praatje bij de koffieautomaat? Er zijn handige apps die willekeurig collega’s aan elkaar koppelen voor een onlinekoffiedate. Toch behoefte aan iets tastbaars? Er zijn leuke thuiswerkverrassingsboxen te krijgen – voorzien van bedrijfslogo – om naar het huisadres van je medewerkers te sturen.

Zie een kantoor als een prachtige woning of een geweldige designeroutfit: leuk om te hebben, maar het zegt verder weinig over de ware aard. Een sterke persoonlijkheid houdt zich staande, ook zonder huls.

* Om privacyredenen is dit een gefingeerde naam. Pauls echte gegevens zijn bij de redactie bekend.

Wil je ook raad bij een probleem of dilemma?

Mail naar persoonlijk@fd.nl o.v.v. Raad & Daad en vermeld je naam en functie. De vragen kunnen anoniem worden geplaatst. De aangesloten specialisten geven advies voor carrière, personal finance en ondernemen.

FD Persoonlijk

Dit artikel komt uit FD Persoonlijk van 3 december 2020, het weekendmagazine van het FD.

Meer uit onze kennisbank

Webinar on demand: video over de virtuele assistent
22 juli 2024 Video's

Video: Webinar over de Virtuele Assistent

In deze webinar on demand video leggen we je uit wat een Virtueel Assistent (VA) is, wat de… Lees verder
Meer continuïteit met een flexibel secretariaat
12 juli 2024 Blog

Social media ondersteuning

Een sterke online aanwezigheid is belangrijk voor het succes van elk bedrijf. Social media speelt… Lees verder
Virtueel Assistent Quita aan het werk voor haar opdrachtgevers van Moneypenny
11 juli 2024 Blog

Rechterhand nodig? Management ondersteuning door Moneypenny

Het fijne gevoel wanneer je dacht iets te zijn vergeten, maar je managementondersteuner alles gewoon… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!