Zeggenschap over tijd en plaats van werk sleutel tot oplossen arbeidskrapte

Door: Marianne Sturman

De arbeidsmarkt verkrapt snel en dus wordt het aantrekken en behouden van talent een steeds grotere uitdaging. Een van de sleutels is het bieden van meer invloed op tijd en/of plaats van werken. Uit onderzoek van de Manpower Group (2017) bleek dat maar liefst 46% van de Nederlandse werknemers flexibiliteit in de top 3 van arbeidsvoorwaarden plaatst. Tel daarbij op dat met alle technologie van tegenwoordig heel veel werkzaamheden ook daadwerkelijk buiten de kaders van “9 tot 5” en “kantoor” kunnen worden uitgevoerd en je hebt alle reden om serieus te kijken naar de mogelijkheden van werkplek onafhankelijk werken.

En toch blijft de digitale snelweg onbenut

Als ik in de krant lees dat technologiebedrijven in Eindhoven buiten de landsgrenzen op zoek gaan naar gespecialiseerd technisch personeel, maar tegen de belemmering aanlopen dat er in de regio geen huisvesting voor die mensen te vinden is, dan ligt de oplossing wat mij betreft voor het oprapen. Want waarom zouden programmeurs uit India naar Nederland moeten verhuizen als zij hun werk prima op afstand kunnen uitvoeren?

Hetzelfde geldt voor de files. Een groot deel van de files wordt veroorzaakt door mensen die dagelijks naar kantoor reizen. En dat terwijl al die mensen ook prima vanuit huis of een inspirerend co-working locatie dichtbij huis achter de laptop kunnen kruipen om hun werk te doen.

En wat te denken van de leegloop van de provincie en de trek naar de Randstad met alle gevolgen van dien? Ook dit fenomeen wordt veroorzaakt doordat organisaties eisen dat hun personeel naar het werk komt in plaats van dat zij het werk naar de mensen brengen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, bijvoorbeeld over de arbeidsparticipatie van vrouwen en mensen mensen met een fysieke beperking. Allemaal doelgroepen in de arbeidsmarkt die door de inzet van de digitale snelweg (meer of weer) zouden kunnen en willen werken. (Download hier het onderzoek dat wij al in 2011 deden over de effecten van tijd-ruimtelijke flexibiliteit op de arbeidsparticipatie van vrouwen).

Maar, dan zien we elkaar niet meer bij het koffieautomaat…

Een no brainer, toch? Maar wat houdt ons dan tegen?

Wanneer organisaties aan medewerkers meer ruimte bieden om zelf te bepalen waar en wanneer ze werken,  dan betekent dat vaak dat de manier van samenwerken binnen teams verandert. Je komt elkaar immers niet meer automatisch iedere dag tegen bij de koffieautomaat. Dat vraagt nieuwe skills van medewerkers én leidinggevenden.

In de praktijk zien we veel vooroordelen over de (on)mogelijkheden van samenwerken op afstand. Zo zou je elkaar “nooit meer zien” en is “samenwerken alleen mogelijk als je met elkaar in een ruimte zit”. De werkelijkheid is een stuk genuanceerder en er zijn allerlei mogelijkheden, tips en trucs om flexibel én effectief samen te werken.

Wil je weten hoe jij en jouw organisatie hiermee om kunnen gaan?

Wij organiseren de komende tijd twee gratis webinars, waarbij je praktische handvatten krijgt om binnen jouw organisatie aan de slag te gaan met tijds- en plaatsonafhankelijk werken.

Vrijblijvend met ons sparren over dit onderwerp kan natuurlijk ook altijd. Neem via mail contact op met Susan Smulders of bel/app haar via 06-45766097.

Op 8 februari 2018
Blog

Meer uit onze kennisbank

Marianne Sturman interview bij Management Support 'Een goede virtual assistant is nog geen goede ondernemer’.
10 april 2024 In de media

Management Support: Interview met Marianne Sturman over de rol van Virtueel Assistenten

In een interview met Management Support deelt Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny, haar… Lees verder
nieuwsbrief-moneypenny
10 april 2024 In de media

Nieuwsbrief april 2024

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
complex agendabeheer
10 april 2024 Samenwerken met je VA

Geef het gedoe van agendabeheer uit handen met EasyCal

Het plannen van afspraken lijkt vaak een eenvoudige klus, totdat je in de wirwar van agenda’s… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!