Hè bah, Thuiswerken!

Toen Het Nieuwe Werken in Nederland nog in de kinderschoenen stond, inmiddels ruim tien jaar geleden, bestond deze term nog helemaal niet. Er werd ‘gewoon’ gesproken over tele- en thuiswerken als we het hadden over plaats- en tijdonafhankelijk werken. Tegenwoordig is ‘thuiswerken’ een vies woord geworden. Wat wél in de smaak valt, is dat het bij HNW gaat om leiderschap, vertrouwen geven, loslaten, mensen in hun kracht zetten en talentontwikkeling. Toch?

Alles blijft bij het oude
Beter met menselijk kapitaal omgaan, zorgt er inderdaad voor dat je als organisatie beter gaat presteren en dat je je innovatiekracht vergroot. Om bij implementatietrajecten van HNW daarbij tele- en thuiswerken volledig aan banden leggen, werkt echter averechts. Het blijft dan vaak bij een verbouwing van het pand waarbij mooier en slimmer van de ruimte gebruik wordt gemaakt. Waardoor er minder m2 nodig zijn, maar er nog steeds plek is voor elke medewerker. Die vervolgens ook iedere dag naar kantoor komt. En dus blijven bestaande werk- en samenwerkingspatronen intact. Oftewel er verandert niets, behalve dat HNW minder vierkante meters heeft opgeleverd en daarmee lagere kosten. Maar bij het nieuwste toverwoord van HNW, menselijk kapitaal, is er geen extra rendement uit de hoge hoed gekomen.

Lastig, dat thuiswerken
De managers van de meeste organisaties die te werk gaan zoals hierboven geschetst, zijn overtuigd waarom ze thuis- en telewerken niet willen stimuleren. Immers, werken en samenwerken kan toch alleen maar goed gaan als je elkaar regelmatig ziet? Dat is toch ook bij Yahoo gebleken en sinds kort ook bij HP in de VS? En ook dichterbij hoor je dergelijke geluiden. Ja, deze managers hebben hun huiswerk meestal goed gedaan. Wat ze eigenlijk stellen: werken op afstand maakt samenwerken een stuk lastiger.

Resultaatgericht gedrag, binnen en buiten de kantoormuren
Precies! Virtueel samenwerken en communiceren kost inderdaad meer moeite. Maar daar zit ‘m nu juist de crux. Doordat het meer energie kost om virtueel samen te werken, zijn mensen gedwongen daar creatiever en inventiever in te worden. Ze moeten zich nieuwe communicatietools eigen maken en meer energie in de onderlinge communicatie te stoppen. En opnieuw leren te communiceren, iets waarmee het écht niet bijzonder goed is gesteld in de meeste organisaties. Met als resultaat: nieuw werkgedrag dat efficiënter, effectiever en meer resultaatgericht is. En daar ging het toch om?

Doordat je mensen niet alleen de vrijheid geeft om binnen het pand keuzes te maken over waar ze werken, maar ook de stap neemt om mensen buiten het pand diezelfde keuzes te laten maken, geef je als manager écht de boodschap af dat je je mensen vertrouwt en ze eigen verantwoordelijkheid geeft. Door virtueel werken te stimuleren leg je de verantwoordelijkheid bij mensen en gaat de beoogde verandering bijna vanzelf. Zo klinkt thuiswerken opeens zo vies niet meer…

Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny een Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op overhetnieuwewerken.nl

Op 2 november 2013
Blog

Meer uit onze kennisbank

Marianne geeft haar expertvisie op remote werken
15 januari 2025 In de media

Marianne Sturman deelt expertise over remote werken in trendmagazine HR 2025

In het online trendmagazine Trends in HR 2025 van Brightmine heeft Marianne Sturman, oprichter van… Lees verder
Wat is Subscription Staffing en hoe lost het jouw personeelsproblemen op?
9 januari 2025 Blog

Wat is Subscription Staffing en hoe lost het jouw personeelsproblemen op?

Klinkt het je als muziek in de oren om je personeelsinzet net zo flexibel te maken als je Spotify-… Lees verder
Wat maakt Moneypenny anders dan andere virtuele assistent-dienstverleners
8 januari 2025 Blog

Wat maakt Moneypenny anders dan andere virtuele assistent-dienstverleners?

Efficiëntie en flexibiliteit zijn belangrijk, maar hoe weet je zeker dat je de juiste partner… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!