Digital nomads, wfa’s, remote workers, thuiswerkers – zie jij door de bomen het bos nog?

Ben of ken jij al een digital nomad, een wfa-professional of een remote worker? Misschien wel een spitsmijder, een nieuwe werker of een klassieke telewerker?  Nu veel werk niet meer tijd- en plaatsgebonden is, zie je nieuwe termen om aan te geven hoe jouw manier van werken er uitziet – van übercool tot mmwwahhh en van meteen duidelijk tot wtf? Alle reden om de termen die wij de laatste tijd tegen zijn gekomen eens op een rijtje te zetten – leuk voor een discussie op afstand bij de virtuele koffiemachine tijdens de BNR Thuiswerkdag op 21 november 2019.

We beginnen volgens goed Nederlands gebruik met een aantal Engelse termen – die klinken wat kekker

Digital nomad: de digitale nomade is de hipste van het stel. Zonder vaste woon- of verblijfplaats zwerft deze moderne wereldburger over de planeet. Werken kun je immers overal waar je een internet verbinding hebt.

Location independent: de locatie onafhankelijke kan ook overal werken, maar heeft wel een vaste woonplaats waar hij of zij een belangrijk deel van de tijd spendeert. Niet het hele jaar aan het globetrotten dus, maar bijvoorbeeld een paar keer per jaar een maand.

wfa-professional: de working-from-anywhere medewerker lijkt een beetje op de location independent, maar waar een li’er regelmatig op reis is en werkt, zoekt een wfa’er vooral verschillende werklocaties in de buurt van zijn woon- en werkplaats. Op kantoor, een flexlocatie, een koffietentje om de hoek of gewoon thuis – een wfa-professional bepaalt iedere dag waar hij of zij kan en wil werken.

wah-worker: working-at-home is wat deze medewerker vooral doet. In je eigen huis je werk doen is waar het deze medewerkers vooral om gaat. Geen reistijd, meer flexibiliteit, balans werk-privé – een aantal redenen voor  mensen om deze keuze te maken.

Remote worker: een overkoepelende term voor wfa’s en wah’s, oftewel medewerkers die gebruik maken van de mogelijkheden om werk op afstand te doen.

Dan een aantal Nederlandse woorden voor flexibele werkers

Telewerker: ok, het klinkt inderdaad enorm ouderwets, maar telewerken dekt nog altijd uitstekend de lading van het uitvoeren van arbeid op afstand.

Thuiswerker: klinkt ook niet zo vlot, maar toch… Opnieuw is het een term die prima beschrijft wat er gebeurt: iemand voert zijn of haar werk uit vanuit zijn eigen woning in plaats van op een kantoor.

Nieuwe werker: iemand die werkt volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Voor ons bij Moneypenny bedoelen we dan dat je bewust kiest waar en wanneer je je werk uitvoert. Daarbij houd je rekening met je klant, je team, je organisatie en je eigen leven. Hoe nieuw is nieuw nog, is een terechte vraag bij deze term.

Spitsmijder: een typische Nederlandse term voor iemand die wel naar kantoor reist, maar dat niet doet als ook de rest van Nederland ook in de auto of de trein zit. Een spitsmijder kiest bewust voor een andere dagindeling en doet bijvoorbeeld eerst zijn e-mails thuis voordat hij na de spits op pad gaat.

Ontbreekt er nog een leuke term die je om je heen hoort om aan te geven dat je flexibel werkt qua tijd en/of plaats. Laat het ons vooral weten!

Wordt vervolgd…

Dit blog krijgt zeker een vervolg, want door alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt krijgen we er continu nieuwe ‘soorten’ bij. Volgende keer geven ik je een inkijkje in de wereld van de Slashie, de multijobber en meer :-). 

Susan Smulders
Partner Moneypenny Consulting & Training
susan.smulders@moneypenny.nl

Door Marianne Sturman
Op 21 november 2019
Blog
uitleg-termen-telewerken-3.png

Meer uit onze kennisbank

thuiswerken-blog-werk-privé-balans
23 november 2023 Blog

Thuiswerken – zegen of vloek voor de werk-privébalans?

Het nieuwe werken biedt de mogelijkheid om thuis te werken en dus meer flexibiliteit in je… Lees verder
interview-opdrachtgever-wytse
21 november 2023 Testimonials

Wytse werkt samen met twee VA’s van Moneypenny

“Moneypenny geeft me de begeleiding die ik nodig heb om de samenwerking met de VA’s tot een… Lees verder
agenda gratis webinars moneypenny
8 november 2023 Gratis webinars

Agenda gratis webinars

Op regelmatige basis biedt Moneypenny gratis webinars aan over thuiswerken en hybride werken en over… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!