Thuiswerkklachten? Dit is wat je eraan kan doen

Thuiswerken heeft voor- en nadelen. Dit keer zoom ik in op een minder positief aspect: de fysieke ‘thuiswerkklachten’ die kunnen ontstaan als je te lang achter de computer zit. Om erachter te komen wat je hieraan kan doen had ik een inspirerend interview met niemand minder dan zitspecialist Mimi Lodewijks van EMTEK Ergonomics.

Blog

Mimi, super dat je je kennis over gezond werken wil delen. Vertel eerst eens iets over je bedrijf.

Mijn bedrijf, EMTEK Ergonomics, is in 1996 opgericht door mijn ouders. Inmiddels heb ik het bedrijf van hen overgenomen, en wij houden ons kortgezegd bezig met het oplossen van zitproblemen. Zoals we allemaal weten is geen lichaam of werksituatie gelijk. Met onze maatwerk stoelen kunnen wij mensen die niet geholpen zijn met een standaard bureaustoel toch een gezonde zitoplossing bieden. Zo hebben wij stoelen die specifiek ontwikkeld zijn voor vrouwen, die bijvoorbeeld in de regel iets smallere schouders en bredere heupen hebben dan mannen. Ook kunnen wij voor mensen met een ‘lastig lichaam’ een perfecte stoel op maat leveren. Uniek aan ons bedrijf is dat we onze producten zelf ontwerpen en produceren in onze werkplaats in Nederland.

Herken jij het fenomeen ‘thuiswerkklachten’ en wat zijn jouw belangrijkste tips om daar vanaf te komen?

Ja dat klopt, wanneer mensen thuiswerken hebben ze de neiging om veel te lang lang achter hun bureau te zitten. Het gekke is dat het vaak een automatisme is om je werkdag te beginnen met plaats te nemen achter je bureau en je computer of laptop aan te zetten. Terwijl er heel veel taken zijn die je echt niet achter je bureau hoeft uit te voeren. Op kantoor loop je ongemerkt meer rond en de uitdaging bij thuiswerken is om meer te bewegen. Dit zijn mijn concrete tips:

Tip 1 (met stip): ga niet zittend werken als het niet hoeft

Er zijn super veel taken die je niet zittend hoeft uit te voeren. Telefoontjes kunnen lopend (liefst met oortjes of headset). Googelen, stukken lezen of e-mails afhandelen kunnen staand, wiebelend of liggend op de bank. En heb je een hersenkrakertje waar je inspiratie voor nodig hebt? Ga lekker even wandelen of fietsen in plaats van achter je bureau naar een leeg computerscherm staren.

Tip 2: zittend werken is vooral nodig bij taken waarvoor veel muiscoördinatie vereist is

Moet je een spreadsheet bouwen, facturen in een boekhoudsysteem invoeren of andere taken, waarbij je veel, kleine muisbewegingen moet maken en hand-oog coördinatie van belang is? Doe dat zittend achter een bureau met de stoel in de vaste stand.

Tip 3: zittend werk? Dan wel goed ondersteund in een goede stoel

De reden is simpel: jouw bureaustoel is het enige dat contact maakt met je lijf. Dus als je zittend werk doet, is het van groot belang dat je daarbij goed ondersteund wordt. Een goede, verstelbare stoel is daarom het meest onmisbaar. Een verstelbaar bureau kan ook handig zijn, zodat je af en toe ook staand kan werken, maar is geen must.

Tip 4: loop en beweeg zoveel mogelijk en wissel regelmatig van houding

Lopen, lopen, lopen hou dat motortje in beweging, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Zitten is niet goed voor je, dus doe dat zo min mogelijk.

Okay, die bureaustoel is de kritische succesfactor bij zittend beeldschermwerk. Maar waar moet je dan op letten als je een stoel koopt of afstelt?

De belangrijkste eis voor een goede stoel is dat die op alle mogelijke manieren in te stellen is. Dus: omhoog, omlaag, de breedte van de armleuningen, maar ook de diepte van het zitgedeelte, de stand van de rug en ga zo maar door. Een gezonde zithouding begint door met je voeten stevig contact te maken met de grond of een voetsteun. Als je goed zit ben je letterlijk geaard. Daarbij moet jouw zitting recht zijn en niet aan de voorkant naar beneden hellen, zoals bij de meeste bureaustoelen. Je hele been moet namelijk ondersteund worden. Zorg dat er 3-4 vingers ruimte zit tussen je knieën en de rand van de zitting. Ook moet de rug van je stoel de vormen van je lichaam volgen, zoals de golf in je onderrug en de schouders. Tot slot moeten de armsteunen je armen perfect ondersteunen, zodat je onder- en bovenarm in een hoek van 90 graden op de leuning steunen.

Verder zijn andere aspecten als beeldschermhoogte, breedte van je toetsenbord. lichtinval etc. etc. natuurlijk ook van belang.

Wat is de grootste misvatting over gezond werken volgens jou?

Dat is het idee dat staand werken beter voor je is dan zitten. Als je aan een statafel werkt heb je juist de neiging om te gaan ‘hangen’ en krom te staan. Ook gaan de knieën vaak ‘op slot’ en dat is echt niet goed. Maar natuurlijk is afwisselend staand en zittend werken prima. 

Meer info?

Wil je ook een persoonlijk zitadvies of een vrijblijvende intake met Mimi naar aanleiding van jouw zitvraagstuk? Check haar site voor meer info. En neem contact met ons op als je meer informatie wilt over de dienstverlening van Moneypenny.

Meer uit onze kennisbank

Hier vind je reviews over Moneypenny, zo kan jij een goede VA-keuze maken.
19 december 2024 Blog

Waar vind je reviews over Moneypenny?

Als ondernemer/manager wil je zeker weten dat je een betrouwbare keuze maakt als je werk uit handen… Lees verder
Opdrachtgever Marnix over het verschil tussen een VA en iemand op kantoor
5 december 2024 Succesverhalen

Marnix over het verschil tussen een VA en iemand op kantoor

“Bij Moneypenny hebben we toegang tot een pool van VA’s met verschillende vaardigheden. Dat is… Lees verder
nieuwsbrief-moneypenny
4 december 2024 In de media

Nieuwsbrief november 2024

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!