Remote werken voor Moneypenny: VA’s Barbara en Margot delen hun ervaringen

Als virtueel assistent bij Moneypenny kun je jouw eigen werkdag flexibel indelen en heb je de vrijheid om (tijdelijk) vanaf een andere plek te werken. Dit deden onze virtueel assistenten Barbara en Margot; zij werkten een tijdje in het buitenland en dat is ze erg goed bevallen. In dit interview delen ze hun eigen ervaringen met remote werken in het buitenland.

Door Bonnie
Op 4 mei 2023
Blog
Remote werken voor Moneypenny: VA's Barbara en Margot delen hun ervaringen.

Hoe kwamen jullie bij het idee om een tijdje remote vanuit het buitenland voor Moneypenny te werken?

Barbara: Ik heb altijd al veel gereisd als backpacker. Voor mij was het dan ook een logische stap om als digital nomad verder te gaan. Ik heb al op veel verschillende plekken gewerkt in Azië en momenteel zit ik in Kuala Lumpur. Toch is werken als digital nomad wel heel anders dan reizen als backpacker. Het verschil zit hem al in het zoeken van een accommodatie. Ik let nu als eerste op of er een goede tafel of bureau aanwezig is en of ik snel internet heb. Ik heb het liefst een accommodatie helemaal voor mezelf, omdat ik vanuit huis remote werk. Maar in de grote, wat duurdere steden zoals Kuala Lumpur strekt mijn budget vaak niet verder dan gedeelde accommodatie. Op dit moment deel ik een appartement met een andere digital nomad en dat bevalt gelukkig prima.

Margot: Bij mij kwam het eigenlijk vanuit het verlangen om af en toe weg te zijn uit Nederland. Ik houd heel erg van reizen en zocht naar een manier om dit te combineren met werken. Voorheen had ik geen andere keuze dan mijn baan opzeggen of onbetaald verlof nemen als we voor een lange tijd gingen reizen. Sinds ik bij Moneypenny werk hoeft dat niet meer en neem ik mijn werk ‘gewoon’ mee. Ik heb bewust naar een baan gezocht waarin ik de vrijheid had om mijn werkdag in te delen, maar ook om de mogelijkheid te hebben om remote te werken.

Vanuit welke plek ben jij toen gaan werken Margot?

Margot: Ik ben vorig jaar naar Torremolinos geweest. Vrienden van mij hebben hier een appartementencomplex en ik kon daar verblijven in ruil voor wat marketinghulp. De bestemming en reisperiode bleken al snel niet wat ik zocht. Dit wilde ik in de toekomst anders gaan doen; een locatie waar ik andere gelijkgestemden kan vinden.

Waar ben je tijdens je volgende workation geweest?

Margot: Ik ben gaan zoeken op internet en ik vond een co-living en co-working in Portugal. Ik ben hier afgelopen februari tien dagen verbleven. Daar had ik een eigen slaapkamer, zitgedeelte en badkamer en was er een gezamenlijke keuken. Bij dit huis zat ook een los gebouw voor de co-working. Hier stonden bureaus, een printer, een koffiezetapparaat en twee kamers waar je meetings kon doen. Ik vond het heel fijn dat er voor meetings aparte ruimtes waren. Als je altijd alleen werkt, voelt het ongemakkelijk om opeens een telefoongesprek te voeren als er andere mensen meeluisteren en daarbij wil je anderen ook niet tot last zijn.

Hoe is deze co-working/co-living toen bevallen?

Margot: Ja, eigenlijk heel erg goed. Van tevoren had ik een beetje verwacht dat dit een soort community zou zijn en dat ik mij misschien niet op m’n gemak ging voelen of dat het wellicht op een hostel life ging lijken. Maar integendeel; ik vond het juist erg leuk. Er hing een hele fijne sfeer in het huis, er werden leuke gesprekken gevoerd, iedereen ruimden zijn spullen netjes op en we gingen ook samen uit eten.

Barbara: In een hostel is dit inderdaad heel anders. Je bent dan omringd met reizigers die tot de late uurtjes gaan feesten, terwijl jij gewoon fris en fruitig wilt zijn voor je werkdag.

Heb jij ervaring met co-working Barbara?

Barbara: Ik heb een tijdje in Bangkok co-working gedaan. Dit was op een plek midden in de stad, in een heel nieuw gebouw. Ik betaalde een klein dagentree en kreeg dan gratis koffie en thee. Hoewel het hier er supermooi uitzag, werk ik toch het liefst vanuit mijn eigen huisje.

Margot: Ik kan mij goed vinden in wat Barbara zegt. Als ik voor langere tijd in het buitenland ben, zou ik het ook fijn vinden om na bijvoorbeeld drie weken co-working/co-living, weer even drie weken op mezelf te zijn.

Barbara: Hoewel co-working/co-living je helpt om andere mensen te ontmoeten, is dat hier in Azië helemaal niet nodig. Er zijn genoeg andere manieren om mensen te leren kennen. Daarbij vind ik co-living vaak wel wat prijzig. Er komen geregeld oproepjes bij mij langs op Facebook waar mensen vragen om samen een villa te delen op Bali, superleuk natuurlijk. Alleen omdat ik parttime werk, wordt dat wel wat duur voor mij.

Wat waren jullie verwachtingen van remote werken in het buitenland?

Barbara: Vanaf mijn studentenleven kom ik al veel in het buitenland en ik vind dat heerlijk. Nu heb ik ook nog de perfecte baan waarbij ik alle vrijheid heb om te bewegen. Toch was het voor mij wel even nieuw om in het digital nomad leven te komen. Ik was tenslotte niet meer aan het reizen puur voor het plezier, maar had nu gewone dagelijkse verplichtingen voor mijn werk. Hoe ga ik nu mijn dag inplannen? Hoe ga ik mijn sociale leven inrichten? Dit was aan het begin zeker even wennen, ook door het tijdsverschil, maar na een tijdje kon ik mijn draai vinden en vond ik het superleuk.

Margot: In het begin had ik ook moeite om mijn dag in te delen, waardoor ik zelfs op mijn eerste workation in Torremolinos veel meer aan het werk was dan dat ik thuis zou doen. Dit kwam omdat er weinig mensen waren met wie ik kon optrekken en ik wilde niet alles in mijn eentje ondernemen. Hierdoor bleef ik dus langer doorwerken…

Ook al blijf je in dezelfde tijdzone; je bent wel even aan het zoeken hoe je je dag moet indelen. Thuis heb je een hele eigen routine. Maar op een nieuwe locatie moet je je weg even vinden en dat kost gewoon wat meer tijd.

Wat vinden jullie de voor- en nadelen van een workation?

Margot: Naast het feit dat je naar elke locatie toe kan gaan waar het beter weer is dan in Nederland, vind ik het ook heel fijn dat er een heleboel verplichtingen wegvallen. Thuis run ik namelijk een Airbnb en hier ben ik nog wel zo’n tien uur per week mee bezig. Als ik dus van huis wegga, heb ik gelijk meer vrije tijd.

Barbara: Wat ik een heel fijn voordeel vind aan het werken in het buitenland is dat je vrijwel anoniem bent. Je kan ervoor kiezen om heel sociaal te zijn, maar je kan er ook voor kiezen om twee weken in je eentje op het strand te vertoeven. Er is geen sociale druk voor iets en dat vind ik heel fijn. Daarbij leef je je normale leven, maar beleef je ondertussen ook een hoop avontuur. Je gaat dus door dezelfde molen, maar terwijl je door de molen gaat, leer je nieuwe dingen en ontmoet je nieuwe mensen en ontdek je nieuwe plekken. En die afwisseling heb ik heel erg nodig. Ik vind het erg saai om alleen maar op dezelfde plek te blijven en dezelfde routine te ervaren.

Wat mij wel tegenviel aan een digital nomad zijn, is het plannen van alles. Hier ben ik veel tijd aan kwijt, maar dat heeft ook wel met mijn budget te maken. Als je veel te besteden hebt, maakt dat het een stuk makkelijker met alles plannen en boeken. Het uitzoeken van: waar ga ik hierna naartoe? In welke buurt ga ik wonen? Wat voor community hebben ze daar? En als je dat op een budget wilt doen, kost dat veel tijd.

Zouden jullie het andere remote werkers aanraden?

Barbara: Ik denk wel dat het je moet passen. Ik ben het wonen in het buitenland gewend, maar als je erg verknocht bent aan je familie en vrienden dan wordt het misschien wat lastig. Om te bepalen of het leven als digital nomad je past, kun je jezelf afvragen: hou ik van afwisseling en nieuwe dingen, pas ik me gemakkelijk aan naar nieuwe omstandigheden?  Vind je het leuk om twee maanden de hort op te gaan? Zo ja, dan is digital nomad zijn zeker iets voor jou!

Margot: Helemaal mee eens. Ik denk dat het voor reizigers een logische stap is om te doen, of het nou voor een korte of langere periode is. Wel zijn er veel virtuele assistenten bij Moneypenny die dit werk combineren met een gezin of met mantelzorg. Dan matcht het in de basis al niet. Ik zeg altijd: ik wil dat mijn leven zich laat schrijven als een avonturenboek. Ik kan niet goed omgaan met elke keer weer hetzelfde riedeltje doen in Nederland. Daar word ik onrustig en ongelukkig van. Ik heb juist die afwisseling nodig. Als mensen op zoek zijn naar avontuur dan is dit een goede keuze.

Wil jij ook op afstand werken voor Moneypenny?

Bekijk dan snel onze huidige vacatures

Meer uit onze kennisbank

nieuwsbrief-moneypenny
28 mei 2024 In de media

Nieuwsbrief mei 2024

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Moneypenny interviewt opdrachtgever Jellie van Kunstgebit aan Huis
22 mei 2024 Succesverhalen

Kunstgebit aan Huis gaat virtueel met Moneypenny

“Bonnie handelt snel en is communicatief sterk, waardoor ik een goed beeld heb van de status van… Lees verder
personal assistant achter computerscherm
14 mei 2024 Blog

Wat is een personal assistant?

Een Personal Assistant (PA) is meer dan alleen een rechterhand binnen een organisatie. Naast het… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!