Generatie Y: gezellig op kantoor, maar wel flexibel

Discussies over Het Nieuwe Werken worden meestal gevoerd door experts, werkgevers en werknemers die zelf gevormd zijn binnen de 9 tot 5-kaders die nog steeds dominant zijn in het bedrijfsleven en bij de overheid. Hoe zit het met de jongste generatie, de studenten die nu en straks de arbeidsmarkt opgaan?

Er is een groot verschil tussen mensen die opgegroeid zijn met computers, internet, social media en mobiele toepassingen en mensen die daar pas later mee in aanraking kwamen. ‘Generatie-Y’ weet niet beter of je regelt alles via internet en je mobieltje. Informatie verzamelen voor een opdracht, samenwerken aan projecten, contact houden met je vrienden, nieuwe mensen leren kennen, nieuws tot je nemen. Alles online, op afstand, met een vanzelfsprekendheid die oudere generaties vreemd is.

Willen studenten van nu straks acht uur per dag in een kantoor zitten? Terwijl zij weten dat een groot deel van het werk met hetzelfde gemak – of met meer gemak – op afstand gedaan kan worden? Een recent onderzoek concludeert dat studenten juist traditioneel zijn op het gebied van werk. Het nieuwe werken is niet populair onder studenten: 73% werkt het liefst op kantoor. Sfeer en leuke collega’s zijn belangrijke criteria voor studenten bij de keuze van een baan en werkgever. (Bron: nu.nl )

Sociale contacten op het werk zijn voor deze groep, in deze levensfase, bijzonder belangrijk en daarvoor moet je toch op kantoor zijn. Dat neemt niet weg dat zij toch een zekere mate van flexibiliteit en vrijheid willen ten aanzien van werktijden en de plek waar ze werken. Vooral omdat zij al lang de voordelen kennen van online informatie verzamelen, samenwerken en contacten onderhouden.

Het Nieuwe Werken staat niet lijnrecht tegenover de wens om op kantoor te werken. De voordelen voor werkgever en werknemer komen in veel gevallen het beste tot hun recht in een combinatie van kantoorwerk, elders werken en een zekere mate van flexibiliteit in werktijden. In die combinatie ligt de oplossing om tegemoet te komen aan de behoefte van jongeren aan sociale contacten op het werk en aan flexibiliteit. Het wordt een uitdaging voor bedrijven om de jongste professionals een werkomgeving te bieden die aansluit bij hun wensen en arbeidsethos, om starters op de arbeidsmarkt te vinden en vooral ook te binden.

Marianne Sturman

Dit artikel is ook gepubliceerd op re.Public

Door Advice
Op 13 april 2011
Blog

Meer uit onze kennisbank

Opdrachtgever Moneypenny: Interview met Martin ten Hove van Team IKO
26 september 2024 Succesverhalen

Alles verloopt vlekkeloos bij Team IKO-X2O dankzij de flexibele kracht van Moneypenny

“Vanaf dag één bleek het een perfecte match te zijn en merkten we al hoeveel het werk van VA… Lees verder
Moneypenny blog: 5 tips voor een succesvolle samenwerking op afstand met een virtueel assistent
19 september 2024 Blog

5 tips voor een succesvolle samenwerking op afstand met een virtueel assistent

Samenwerken met een virtueel assistent (VA) biedt veel voordelen, maar hoe zorg je ervoor dat deze… Lees verder
Moneypenny Virtueel Assistent Annet
18 september 2024 Ontmoet onze VA's

VA Annet denkt proactief mee met de opdrachtgever

“Ik ben niet bang om suggesties te doen, ook als dat soms een andere aanpak vereist.”  Wij… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!