Wat doet een virtual assistant (VA)?

Een VA is een professional die op afstand werkzaamheden verricht voor een opdrachtgever. Overweeg je een VA in te schakelen? Dan ben je vast benieuwd naar wat zo’n online assistent voor jou kan betekenen. Het takenpakket van een VA is erg divers, maar er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je van een VA mag verwachten. We zullen verder inzoomen op wat een VA doet en in welke gevallen het slimmer is om een VA-bureau in te schakelen.

Op 21 december 2023
Samenwerken met je VA
wat doet een virtual assistant va

Veelvoorkomende VA taken

Welke basisvaardigheden mag je van een VA verwachten? Je kunt een VA inhuren voor iedere taak die op afstand uit te voeren is, maar in de praktijk worden VA’s vaak gevraagd voor administratieve taken zoals het beantwoorden van e-mails, afspraken plannen, documenten organiseren, facturen maken en declaraties verwerken. Dit zijn enkele veelvoorkomende taken die opdrachtgevers bij ons neerleggen:

  • Secretarieel/PA: agendabeheer, e-mailmanagement, regelen en organiseren, verslaglegging en meer.
  • Financieel/administratief: contractbeheer, facturatie, debiteurenbeheer, betaallijsten maken, inboeken van facturen in boekhoudsysteem, klaarzetten betalingen en meer.
  • Marketing en social media: nieuwsbrieven maken en versturen, berichten posten op socials, bloggen, actualiseren van websites en meer.
  • Sales support: verwerken van leads, offertes voorbereiden, warm bellen van contacten en meer.

Virtuele assistenten zijn echte duizendpoten. Dit vormt hun grootste kracht: ze kunnen voor allerlei klussen ingezet worden. Maar natuurlijk is niet elke VA een expert in alles. Je hebt VA’s die zich meer toeleggen op een bepaalde branche en anderen die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld boekhouding of techniek. Het voordeel van een VA-bureau is dat wij kunnen putten uit een pool van professionals met verschillende kwaliteiten, zodat er altijd een goede match is met het takenpakket.

Wat zijn de voordelen van een VA

Een VA kan op verschillende manieren van waarde zijn voor je organisatie. Stel je voor dat je structureel overbelast bent met werk, waardoor je niet alleen uitgeput raakt, maar ook de groei van je bedrijf onbedoeld belemmert. Een VA kan taken overnemen die je veel tijd kosten of waar je weinig energie van krijgt. Bovendien betaal je alleen voor de gewerkte uren, wat efficiënter is dan een medewerker in dienst nemen.

Hoe zit dat met een VA-bureau? Een van de belangrijkste voordelen is de geboden continuïteit. Zelfs tijdens vakantie of ziekte kun je altijd rekenen op dezelfde hoogwaardige dienstverlening. Zo zitten er nog meer (financiële) voordelen aan het werken met een VA:

  • Het inschakelen van een VA kan ook voor kleine taken of slechts enkele uren per week.
  • Doordat een VA op afstand werkt, is er geen reistijd en kan hij/zij direct beginnen wanneer je ondersteuning nodig hebt.
  • Je kunt met een gerust hart op vakantie, terwijl een professional taken overneemt.
  • Uren kunnen flexibel worden ingezet, verspreid over de hele week, op de momenten dat jij hulp nodig hebt, in plaats van 1 of 2 vaste kantoordagen.
  • Een VA kan ook buiten vaste kantoortijden voor jou beschikbaar en bereikbaar zijn.

Geef jouw business een boost!

Binnen één week kun je al een superefficiënte virtual assistant hebben die steengoed is in alles waar jij een hekel aan hebt. Als je een abonnement neemt, wordt je VA zorgvuldig geselecteerd op basis van jouw eisen en wensen. Daarbij heb je zelf het laatste woord. Je virtuele assistent is echt je eigen medewerker op afstand, die – uiteraard – onder verantwoordelijkheid van Moneypenny haar werkzaamheden uitvoert. Lees meer over onze diensverlening of neem direct contact op.

Plan een vrijblijvende kennismaking
Benieuwd wat Moneypenny voor jou kan betekenen?

Maak digitaal kennis en stel al je vragen. Of lees meer over onze VA-service.

Meer uit onze kennisbank

personal assistant achter computerscherm
14 mei 2024 Blog

Wat is een personal assistant?

Een Personal Assistant (PA) is meer dan alleen een rechterhand binnen een organisatie. Naast het… Lees verder
Vervanging bij zwangerschapsverlof; een Virtueel Assistent van Moneypenny
13 mei 2024 Blog

Vervanging nodig bij zwangerschapsverlof? Zet een VA in!

Is een van je medewerkers zwanger? Tijdens het zwangerschapsverlof is het van belang dat het werk… Lees verder
Explainer video: Samenwerken met een virtueel assistent van Moneypenny
Video's

Explainer video: Samenwerken met een Moneypenny-VA

In deze explainer video leggen we aan je uit hoe je slim en effiecient kan samenwerken met jouw… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!