Het grote voordeel van functies die volledig door thuiswerkers uitgevoerd kunnen worden, zoals callcenter werk, is dat de thuiswerker veel flexibeler is in het indelen van zijn dag. Maar in onze praktijk blijkt dat ook thuiswerkers vaak lang vast blijven zitten in het 9-5 kader. Dat is niet zo vreemd, want de meeste werkenden (in feite iedereen behalve generatie y) zijn daarmee opgevoed. Een praktijkverhaal.
Een groot bedrijf met een eigen callcenter doet een thuiswerkpilot. Een team van onze thuiswerkers fungeert daarbij als een flexibele schil om pieken in het aanbod van e-mails op te vangen. Het idee is dat zij klaar staan om e-mails af te handelen wanneer die binnenkomen. De tijd dat er geen mails binnenkomen, kan de thuiswerker dus benutten om dingen voor zichzelf te doen.
Wat interessant is om te ontdekken, is dat sommige thuiswerkers willen weten wanneer het werk komt en het liefst willen ze een blok waarin gewerkt wordt, bijvoorbeeld tussen 9 en 12. Maar als we deze werkwijze zouden aanhouden, dan zou dat niet zoveel opleveren voor onze opdrachtgever, want in blokken werken kan op kantoor ook. Het grote voordeel van thuiswerken is juist dat je flexibeler kunt zijn in de tijd dat je werkt.
Dit voordeel geldt ook voor thuiswerkers die telefoontjes afhandelen. De callcentermedewerkers van dit bedrijf die op kantoor outbound bellen, werken in shifts van maximaal 8 uur. Het komt dan natuurlijk voor dat ze een klant niet binnen hun shift kunnen bereiken. Thuiswerkers daarentegen kunnen bijvoorbeeld tussen 19 en 21 uur nog even inloggen om de niet-bereikte klanten alsnog te bellen. Dat lukt in de meeste gevallen, blijkt in de praktijk. De bereikbaarheid van klanten is daarmee in verhouding tot de kantoorwerkers gestegen van circa 50% naar ruim 80%. Een enorme winst dus. Maar voor sommigen nog even wennen.