Interview met VA Charlotte: “Vaste baan op kantoor is een ouderwetse manier van carrière maken.”

Charlotte is sinds een maand of zes Virtueel Assistent (VA) bij Moneypenny. Ze werkt zowel voor het Moneypenny team als voor meerdere opdrachtgevers, en ze voelt zich met al die verschillende rollen als een vis in het water. Lees in dit interview waarom Charlotte gekozen heeft voor het VA-vak en wat haar visie is op de toekomst van werk.

Op 8 maart 2018
Ontmoet onze VA's

Waarom heb je voor een job als VA bij Moneypenny gekozen?

Mijn keuze om voor Moneypenny te gaan werken is heel bewust geweest, maar dan moet ik je eerst wat vertellen over mijn achtergrond. Heb je even? :-)…Tijdens mijn studie aan de hogere hotelschool heb ik veel in de gastvrijheid gewerkt en vanuit een stage ben ik in een marketingfunctie bij een softwarebedrijf terechtgekomen. Daar had ik een goede baan, kreeg mooie promoties aangeboden en klom snel hogerop. Echter, op een gegeven moment dacht ik; “is dit het nou?”.

Toen heb ik het spreekwoordelijke ‘roer omgegooid’ en ben ik naar Australië vertrokken. Daar ben ik weer in de horeca gaan werken, verliefd én zwanger geworden. Mijn vriend en ik besloten om terug te keren naar Europa en ons in Amsterdam, waar ik geboren en getogen ben, te vestigen. Ik kwam hoogzwanger weer terug in Nederland en het leek me niet zo kansrijk om in die staat een job in loondienst te vinden, dus ben ik gaan freelancen. Dat beviel me prima, ik vond de flexibiliteit en de afwisselende opdrachten erg leuk, dus nadat ik bevallen was ben ik daarmee doorgegaan.

Het ZZP-schap was echter best onzeker en daarom ben ik gaan googelen op banen die aan de eisen zouden voldoen waar ik inmiddels gewend aan geraakt was: lekker flexibel, werk dat ik voornamelijk thuis zou kunnen uitvoeren en geen vaste werktijden of -plek. Gelukkig stuitte ik op een vacature als VA bij Moneypenny en dat was direct raak. Van beide kanten was er een goeie klik en inmiddels heb ik een vast contract bij Moneypenny. En ik heb het enorm naar mijn zin!

Wat vind je zo leuk aan het werken als VA?

Ik werk voor 4 externe opdrachtgevers en voor het Moneypenny team, dus eigenlijk heb ik vijf opdrachtgevers. Wat ik zo leuk vind is dat het werk enorm gevarieerd, dynamisch en flexibel is. Iedere klant vraagt iets anders van me en dat maakt dat ik me nooit verveel.

Veel mensen denken dat je vereenzaamt als je iedere dag alleen thuis zit te werken, hoe kijk jij daar tegenaan?

Daar heb ik absoluut geen last van, hoor! Voor mijn werk heb ik gedurende de dag veel contact met verschillende mensen, zowel telefonisch als via Skype/Facetime en mail. Ik heb daarom niet het gevoel dat ik iedere dag in mijn eentje thuis zit. Bovendien heb ik regelmatig face2face afspraken. Wat ik mooi vind aan deze manier van werken is dat het écht flexibel is. Dus: je ziet elkaar op de momenten dat het iedereen uitkomt, je stemt dat met elkaar af, en niet op bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag.

En als ik het uitzicht vanuit mijn thuiskantoor zat ben, dan kan ik lekker in een café gaan werken of op een andere plek waar ik op dat moment zin in heb. Op die manier zorg ik zelf voor de variatie, daar heb ik geen vast kantoor met collega’s voor nodig.

Zijn er wat jou betreft ook nadelen verbonden aan deze manier van werken?

Nee, voor mij eigenlijk niet. Ik denk dat het ook aan mijn karakter ligt, omdat ik van mezelf behoorlijk proactief en initiatiefrijk ben. Als ik prikkels nodig heb of behoefte heb om iemand te spreken, dan regel ik dat. Ook is het bij Moneypenny zo dat je je klanten in principe zelf kiest. Ik zorg dat ik klanten heb die leuk werk hebben dat bij mij past en die ik goed kan combineren met alles wat ik wil doen.

Je hebt een uitstekende opleiding voltooid, werk je als VA niet ‘onder je niveau’?

Ja en nee. Bij Moneypenny word ik zeer zeker uitgedaagd. En geloof me, ik heb het allemaal geprobeerd. Ik had een uitstekende baan, maar dat ellebogenwerk en steeds maar meer verdienen is niet mijn streven. Zo zit ik niet in elkaar. Wat ik wil is een goede werk-privé balans. Daar krijg ik meer voldoening van dan een baan waarin ik super gechallenged ben én gestrest, dat wil ik niet.

Doordat ik een bepaald intellectueel niveau heb doe ik mijn werk voor mijn externe opdrachtgevers en binnen het Moneypenny team goed. Wat ik fijn vind is dat ik daar veel waardering voor krijg. En omdat ik goed werk aflever mag ik steeds weer nieuwe dingen doen.

Het leuke is dat ik bij sommige klanten de enige ‘collega’ ben, want die ondernemers hebben verder geen personeel in dienst, alleen mij als VA. Dan ben je vanzelf niet alleen uitvoerend bezig maar mag je steeds vaker ook meedenken.

Ik vind het een ouderwetse manier van denken dat carrière maken zou bestaan uit een fancy job title en dagelijks naar een kantoor gaan en in meetings zitten. De job van VA varieert per klant en per VA, daarom onderscheiden we bij Moneypenny ook meerdere niveaus: de VA Basic, Exec en Pro. Er zijn dus wel degelijk doorgroeimogelijkheden. En tja, what’s in a name. Een van mijn collega VA’s, Priscilla, bestiert de sociale media voor opdrachtgevers. Bij een ander bedrijf is de functietitel dan Social Media Manager en bij ons ben je ‘gewoon’ VA. Hoe dan ook, als VA ben je in alle gevallen meer dan een secretaresse.

Heb je nog tips voor anderen die overwegen VA te worden?

Natuurlijk. Ik spreek regelmatig werkzoekenden die ons benaderen omdat ze graag vanuit huis willen werken. Ik had laatst een dame aan de lijn die letterlijk zei: “Ik ben op zoek naar thuiswerk, maar niet te moeilijk…”. Mensen denken vaak dat je als thuiswerker een luizenleventje hebt. Maar het tegenovergestelde is waar. Thuiswerken wordt regelmatig verward met bereikbaar zijn, af en toe je mail checken en tegelijkertijd op je kinderen passen, maar thuiswerken is gewoon werken!

Ik heb zelfs vaak zoveel om handen dat ik mijn bammetje thuis achter mijn bureau opeet. Mijn boodschap is dus: als je op zoek bent naar flexibel thuiswerk, realiseer je dan dat het een serieuze job is.

Meer weten?

Wil je na het lezen van het verhaal van Charlotte ook een VA inschakelen? Check dan onze site of bel/mail/app direct met Marianne Sturman via 06-51222840.

Wil je in aanmerking komen voor een job als VA bij Moneypenny? Schrijf je dan in voor onze jobs nieuwsbrief.

Meer uit onze kennisbank

personal assistant achter computerscherm
14 mei 2024 Blog

Wat is een personal assistant?

Een Personal Assistant (PA) is meer dan alleen een rechterhand binnen een organisatie. Naast het… Lees verder
Vervanging bij zwangerschapsverlof; een Virtueel Assistent van Moneypenny
13 mei 2024 Blog

Vervanging nodig bij zwangerschapsverlof? Zet een VA in!

Is een van je medewerkers zwanger? Tijdens het zwangerschapsverlof is het van belang dat het werk… Lees verder
Explainer video: Samenwerken met een virtueel assistent van Moneypenny
Video's en webinars

Explainer video: Samenwerken met een Moneypenny-VA

In deze explainer video leggen we aan je uit hoe je slim en effiecient kan samenwerken met jouw… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!