Werknemers moeten zeggenschap krijgen over hun werktijden. Een initiatiefwet van CDA en GroenLinks moet hen het recht geven op flexibele, wisselende werktijden en op thuiswerken, schrijft De Volkskrant.
De initiatiefnemers, Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks), willen werknemers het recht geven om flexibele werktijden te vragen en thuis te mogen werken. De werkgever mag alleen beargumenteerd om zwaarwegende redenen zo’n verzoek afwijzen. Het doel van de wet is werknemers een steun in de rug te geven en een ‘cultuuromslag’ op het werk te forceren. (Bron: De Volkskrant).
Marianne Sturman maakt zich als directeur van Moneypenny al ruim tien jaar sterk voor het nieuwe werken. Maar, zo vertelde zij in een interview op Radio 1, zij is juist tegen een wet die het recht op flexibele werktijden en thuiswerken vastlegt.
Marianne: “Werkgevers en werknemers moeten zelf bepalen wat zij afspreken over werk en werktijden. De huidige wetgeving biedt genoeg ruimte om het te regelen. Een nieuwe wet hiervoor vind ik niet passend en te dwingend, omdat de overheid zich dan bemoeit met het bedrijfsbeleid.”
Het nieuwe werken is maatwerk. Het moet passen bij het bedrijf, de werknemer en de functie. Op alle niveaus moeten passende afspraken worden gemaakt. Waar dat gebeurt, zegt Marianne Sturman, levert het heel veel op. Meer flexibiliteit, minder ziekteverzuim en hogere productiviteit. Hoewel zij geen voorstander is van een nieuwe wet, vindt zij het een goede zaak dat de overheid het onderwerp op de agenda zet: “Er is een maatschappelijke behoefte aan flexibel werken. Veel werknemers willen dit, en voor werkgevers wordt dit ook dé manier om mensen aan zich te binden. Maar het vergt een omslag. We hebben ooit het 9 tot 5-werken bedacht en daar zijn we aan gewend. Zo’n verandering kost tijd.”