Economisch minder florissante tijden, gaan gepaard met minder populaire regeringsmaatregelen. Niet prettig, maar tegelijkertijd niet meer dan logisch. Ondernemers kennen de economische cycli, zien het als risico van het vak en hebben in dergelijke tijden (nog) meer aandacht voor het minimaliseren van de kosten en het optimaliseren van de omzetkant.
Dat deze ondernemersmindset niet voor iedereen is weggelegd, blijkt wel uit de recente reacties van woningcorporaties over de kabinetsplannen. Met deze plannen, waarbij de huurdersheffing wordt verhoogd en de huren vast komen te liggen op maximaal 4,5 procent van de WOZ waarde, dreigen corporaties in ernstige financiële problemen te komen. En dus is er de roep ook deze plannen te herzien.
Op eigen benen staan
Dat woningcorporaties in zwaar weer verkeren is weliswaar verre van plezierig, maar tegelijkertijd is dat geen reden om meteen naar de politiek te wijzen. Winstgevende organisatie of niet, goede tijden of slechte tijden, elke organisatie ontwikkelt zich ten positieve als er op eigen kracht en met een open en ondernemende blik wordt geopereerd. De tijd is aangebroken dat er in welke branche dan ook niet meteen wordt geklaagd of een handje wordt opgehouden, maar juist een beroep wordt gedaan op de ondernemersgeest.
Minder kosten, meer service
Veel organisaties en zeer zeker ook woningcorporaties staan niet bekend om hun efficiënte werkwijze. Door diverse Het Nieuwe Werkensessies gehouden bij corporaties kan ik dit onderstrepen. Terwijl dat juist iets is waar quick wins te behalen zijn. Ondanks dat een organisatie zich er niet altijd even van bewust is, zijn klantcontacten in dienstverlenende organisaties key. Het zijn ook standaardprocessen die – mits goed gedigitaliseerd – allemaal plaats- en grotendeels tijdonafhankelijk kunnen worden uitgevoerd.
Nu nog zijn deze werkzaamheden vaak ondergebracht bij een eigen callcenter met vaste ‘openingstijden’ waarbij de werktijden van de callcentermedewerkers overeenkomen met die van de klanten. Bezien vanuit het klant is koning-motto, dat zou moeten heersen in dienstverlenende organisaties, in combinatie met ICT-technieken is het toch van de gekke dat het de klant is die zich nog steeds te vaak moeten schikken aan de dienstverlener.
Door Het Nieuwe Werken toe te passen en van deze callcentermedewerkers thuiswerkers te maken, zijn de bereikbaarheidsmomenten te moderniseren en kunnen de kantoorpanden worden gedownsized en/of afgestoten. Bovendien speelt de productiviteit en kwaliteit, als belangrijke aansturings- en outputmiddel bij Het Nieuwe Werken, een veel sterkere rol.
Verantwoordelijkheid verplaatsen
Eveneens een efficiëntieslag is te halen bij het geven van eigen verantwoordelijkheden. Zo valt of staat Het Nieuwe Werken met het krijgen en nemen van verantwoordelijkheden. Niet langer en masse aan een project werken, wat enerzijds enorm vertragend werkt en anderzijds geen appèl doet op eigen verantwoordelijkheid. Maar door mensen eigenaar te maken van duidelijke taken. Met als resultaat een groter loyaliteitsgevoel, een beter eindresultaat.
In het specifieke geval van woningcorporaties kan er zelfs nog een tandje vernieuwender worden gedacht. Naast het contact met de huurders zit momenteel veel tijd in het (laten) verrichten van reparatie- en verbouwwerkzaamheden. Door elke huurder een budget toe te wijzen voor relatief kleine werkzaamheden is ook hier een efficiëntieslag te behalen. De huurder kan dan, binnen bepaalde richtlijnen, zelf beslissen bij wie de opknapklus wordt neergelegd. En aangezien de huurder zelf het budget beheert, zal hij zoveel mogelijk waar voor zijn geld willen krijgen om zo des te meer aan zijn huis te kunnen opknappen.
Dienstenuitbreiding
Ook aan omzetkant zijn slagen te maken, bijvoorbeeld door de dienstverlening uit te breiden. Denk aan restaurants die ook een cateringservice aanbieden, de platenzaak die een vliegmaatschappij erbij start en corporaties die zich als verhuurmakelaar aanbieden aan huiseigenaren die hun huis niet verkocht krijgen. Daarmee creëren de corporaties meer inkomsten, zonder te moeten investeren in de woningvoorraad.
Bij het bedrijfsleven is uitgaan van je eigen kracht de normaalste zaak. De culturele sector komt er met het dichtdraaien van de subsidiekraan ook niet onderuit en, moet gezegd, is significant ondernemender geworden. Niet meer dan logisch dat er bij woningcorporaties ook zélf op zoek gaan naar een oplossing. Door kritisch naar binnen en buiten te kijken en zélf aan de knoppen te draaien. Zo is een organisatie toekomstbestendig te maken.
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers