Sinds 1 januari hebben werknemers in Frankrijk bij wet het recht om e-mail buiten werktijd te negeren. Franse organisaties moeten daarover afspraken maken met hun werknemers. De avond- en/of weekendmails leveren Franse burgers te veel werkdruk op volgens de Franse politiek. De nieuwe wet wil werknemers beschermen tegen overvragende werkgevers en een werkcultuur waarin verwacht wordt dat je altijd “aan” staat voor werk.
En Frankrijk is niet het enige land waar de discussie gaande is. In Duitsland zijn Volkswagen (geen e-mails na 18.15 uur) en BMW (“recht op onbereikbaarheid”) voorlopers en in België is gesproken over een proef om ambtenaren na 18.00 uur geen toegang meer te geven tot hun mail. Ook in Nederland verschijnen met enige regelmaat stukken in de krant over de gezondheidsrisico’s van altijd aan het werk, online en/of bereikbaar zijn.
Risico’s vermengen werk en privé domein
Het is natuurlijk mooi dat in Frankrijk (en elders) aandacht is voor de risico’s van de vermenging van het werk en privé domein. Ook in Nederland zijn er mensen die het lastig vinden om te ontspannen als ze het gevoel hebben dat ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar moeten zijn. En op lange termijn kan dat wel degelijk impact hebben op de belastbaarheid en gezondheid van werknemers.
Meer vrijheid en flexibiliteit bieden juist ook voordelen
Het is wel erg jammer dat er in deze discussies weinig tot geen oog lijkt te zijn voor de voordelen die de vermenging van werk en privé ook wel degelijk brengt. Meer vrijheid, meer flexibiliteit en meer zeggenschap – om maar eens drie niet geheel willekeurige dwarsstraten te noemen. In Nederland worden ze in ieder geval zeer gewaardeerd door een ruime meerderheid van de werknemers. We zien in metingen dat ongeveer driekwart van de mensen bij Het Nieuwe Werken meer voordelen dan nadelen ervaart op de balans tussen werk en privé. Hoe zou dat in Frankrijk zijn? En in Duitsland of België?
Cultuurverandering op de werkvloer door een wet?
Zelfs als in Frankrijk de nadelen veel groter zijn dan de voordelen is het de vraag of de ingevoerde wet gaat werken. Wat denkt u: gaat een wettelijk vastgelegd recht leiden tot een cultuurverandering op de werkvloer? En past een one-size -fits -all benadering van medewerkers nog in deze tijd? Het zal u wellicht niet verbazen dat ik hartgrondig nee zeg op beide vragen. Gedrag en cultuur veranderen niet zomaar met een wet. Bewustwording van de risico’s, visie op de impact van nieuwe mogelijkheden op de manier van werken en samenwerken in organisaties en heldere afspraken over wat organisatie, leidinggevenden en medewerkers van elkaar verwachten helpen veel meer. Daarnaast zijn er ook nieuwe vaardigheden nodig om mensen zelf aan het stuur te houden wat betreft hun werk-privé balans. Op basis van hun eigen voorkeuren en werkwijze – en die zijn niet voor iedereen hetzelfde.
Zelf aan de slag met je werk-privé balans?
Schrijf je dan nu in een voor gratis lunchwebinar op 20 januari of onze werk-privé lunchsessie op 23 maart! Of download ons whitepaper over het onderwerp.
Door: Susan Smulders, Partner Moneypenny Consulting & Training