BYOD: zoveel mensen, zoveel wensen

Bring your own, afgekort tot BYO, is bekend uit de horeca wat zoveel betekent dat je je eigen drank mee kan nemen. Steeds vaker zie je deze term op de werkvloer voorbijkomen, dan is de betekenis echter ietsjes anders… Vaak met de D van devices toegevoegd, zodat het onomstotelijk duidelijk is dat je niet die lekkere fles meeneemt naar kantoor, maar je eigen ICT-attributen.

‘Vroeger’ bestond je eerste werkdag bij een nieuwe werkgever uit het ophalen van je laptop en mobiele telefoon van de zaak. De keus was al voor je gemaakt en dus liep je met dezelfde apparatuur rond als alle collega’s. De laatste jaren is er, zeker bij grotere bedrijven, enige keuzevrijheid bijgekomen en kun je kiezen uit een aantal modellen. De tendens die nu langzaam maar zeker met zijn opmars bezig is, is dat de werkgever niet langer voorziet in laptop en telefoon, maar dat de werknemer zijn eigen apparaten gebruikt.

Dit is geen slimme manier om te bezuinigen. Het komt juist tegemoet aan de wensen van de werknemers. Waren een telefoon en laptop van de baas voorheen nog een vorm van status – en bovendien veelal van betere kwaliteit – en was je er maar wat blij mee, tegenwoordig wordt het eerder gezien als ballast.

Verlengstuk
BYOD is een logisch gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen in het algemeen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het bijzonder. Dat maakt BYOD ook zo interessant. Digitaal verbonden zijn, is steeds belangrijker; de smartphone is een verlengstuk van jezelf geworden. Logisch dat iedereen daarom ook een eigen persoonlijke voorkeur ontwikkelt voor een type apparaat. En waarom zou je in een tijd waar werk en prive door elkaar heen lopen nog langer met twee toestellen – een voor privédoeleinden en de ander voor zakelijk gebruik – rondlopen? Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt is dit op z’n minst niet wenselijk te noemen.

Meerdere petten
Ook de arbeidsmarkt maakt in sneltreinvaart de nodige ontwikkelingen door. Steeds vaker werken mensen niet langer voor één baas, maar voor meerdere werkgevers. Of houden er een kleinere vaste deeltijdbaan op na om daarnaast bij te klussen in hun eigen webshop of adviesbureau. En deze mensen willen niet met rondlopen met een hele batterij aan telefoons of laptops.

Nieuwe beveiligingsvormen
Met BYOD hoeven ICT-afdelingen van organisaties zich niet langer te verdiepen in welke laptops en telefoons in het aanbod op te nemen. Wel brengt dit een nieuwe uitdaging met zich mee op het gebied van beveiliging. De ICT-omgeving moet zo worden ingericht dat toegang en beveiliging niet op het apparaat zelf is geregeld, maar in het netwerk.

Ik verwacht dan ook dat alleen de applicaties die te maken hebben met het primaire proces zullen worden opgelegd door het bedrijf. Overige software applicaties waar mensen mee werken, zoals collaboration tools om te communiceren en samenwerken, zullen door medewerkers zelf worden bepaald. Een vorm van toenemende vrijheid en flexibiliteit die het waard is om een flesje voor open te trekken…


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op OverHetNieuweWerken.nl

Door Advice
Op 22 april 2013
Blog

Meer uit onze kennisbank

interview-virtueel-assistent-caroline
23 mei 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Caroline

“Ik vind het een leuke combinatie om enerzijds naar de yogastudio te gaan en daar in contact te… Lees verder
Moneypenny-nieuwsbrief
22 mei 2023 In de media

Nieuwsbrief mei 2023

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Interview in Harper's Bazaar met Marianne Sturman
22 mei 2023 In de media

Interview met Marianne Sturman in Harper’s Bazaar

Hybride én sustainable werken, toen het in 2000 nog haast ondenkbaar was, was Moneypenny hier al… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!