Zeggenschap claimen, verantwoordelijkheid nemen

Met nog een week voor de boeg is de machtsstrijd wie de regering ingaat in volle gang. Wij, de ‘gewone burger’, bekijken deze ratrace inmiddels met lede ogen. Met een wel heel lange sportzomer achter ons is voor velen langzaamaan de tax bereikt als het gaat om competitiedrift, winnersmentaliteit en sportieve en minder sportieve verliezers. Tegelijkertijd schuilt er in ons de drang naar het zélf uitoefenen van ‘macht’ en het hebben van invloed.

Geniaal is de recente actie van Alexander Klöpping die mede met behulp van de nodige internet- en social mediakanalen de strijd met de Telefoongids aanging, met veel plezier via Twitter vanaf mijn vakantieadresje gevolgd. Los van de discussie of dit boekwerk nu wel of niet bestaansrecht heeft, heeft Klöpping binnen no time er voor weten te zorgen dat Den Haag zich over de kwestie ging buigen. En aangetoond wat de kracht van social media en internet is.

Influencers
Een dergelijke aanpak zou ook passen bij de G500, de club van jongeren die op positieve wijze punten op de agenda’s van politieke partijen wil zetten. Lastig om via het oude systeem te infiltreren en werkelijk invloed te krijgen. Door meer buiten de gebaande paden te gaan, denk aan het meer interactief maken van hun site waarop mensen onderwerpen kunnen agenderen, en social media experts/influencers aan zich weten te verbinden, moet de ingang van landelijke politiek wél beter bereikbaar zijn.

Humor
Punt is dat wij als burgers een heel krachtig instrument in handen hebben en waarmee direct invloed kunnen uitoefenen. Mits op een kundige manier ingezet. In het geval van Klöpping zijn onder meer zijn kennis over het onderwerp, zijn bekendheid door tv-optredens en als spreker, en zijn passievolle en humorvolle manier van overtuigen succesfactoren waar hij zélf enige invloed op kon uitoefenen en het vliegwiel mee kon aanjagen.

Ondernemingsraad 2.0
Ondanks dat dit niet de heilige graal is, dat zou te makkelijk zijn, zijn het wel goede handvatten voor individuele initiatieven en collectieve acties die een voet tussen de deur willen krijgen bij de politiek, maar bijvoorbeeld ook in het bedrijfsleven. Zie het als de Ondernemingsraad 2.0, waarbij de nadruk meer komt te liggen op interactie, efficiëntie, persoonlijke invloed en loyaliteit onder alle medewerkers.

Door dergelijke verantwoordelijk meer te verschuiven naar het individu, ontstaat er een situatie waarbij minder met het vingertje wordt gewezen, maar meer zelf goed doordachte actie wordt ondernomen. Of dat nu op de werkvloer is of in de maatschappij in het algemeen. Een ontwikkeling die ik wel zie zitten.


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

 

Door Direct ICT
Op 7 september 2012
Thuiswerken & Leiderschap

Meer inspiratie

Sabine den Hartog (Inlime) schakelde een virtuele assistent van Moneypenny in
18 januari 2022 Testimonials

Interview met opdrachtgever Sabine den Hartog

Wij willen ons kunnen focussen op de klant en waar we echt goed in zijn daarom kozen wij voor… Lees verder
Virtuele assistent Ester van Moneypenny
10 januari 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Ester

Voor 9 uur heb ik alle mailboxen bijgewerkt Afgelopen week interviewden we Virtueel… Lees verder
agenda gratis webinars moneypenny
13 december 2021 Gratis webinars

Agenda gratis webinars

Op regelmatige basis biedt Moneypenny gratis webinars aan over thuiswerken en hybride werken… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!