Wat vindt u?

Je mening geven. Real life soms eng, online lijkt alle schroom te zijn verdwenen. Probleemloos delen we onze ervaring over dat restaurant waar we laatst hebben gegeten en welk type telefoon je vooral wel of juist niet moet aanschaffen. Ook over de meer serieuze zaken in het leven hebben we wat te zeggen. Kijk maar eens naar de commentaren op deze site en die van andere nieuwssites.

Dat de toon niet altijd ‘correct’ te noemen is, is een understatement. Feit is echter wel dat mensen online van hun hart geen moordkuil (meer) maken en wel degelijk ideeën hebben over talloze onderwerpen. Er is hiermee een nieuwe manier ontstaan om aan insights te komen. Ideaal voor de politiek en het bedrijfsleven, want met meningen – het liefste enigszins gefundeerd, dat dan weer wel – is er een slag te maken.

Ideeënbus
Een eigen voorbeeld. ‘Mijn’ professionals werken volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Bij wijze van een ‘digitale koffieautomaat’ kunnen ze elkaar via het intranet spreken over werkgerelateerde onderwerpen en elkaar zo op weg helpen. Tegelijkertijd weet ik wat er leeft en kan ik daarop inspringen. Ja, hoor ik u denken, dit is toch gewoon een digitale variant op de ouderwetse ideeënbus?! Inderdaad, ik deel uw mening dat het geen revolutionaire ontwikkeling is, maar zeer zeker wél een waardevolle. En soms ook confronterend.

Welles-nietes
Het podium werd namelijk ook betreden door professionals die hun gal wilden spuwen over minder inhoudelijke zaken, zoals onze werkwijze. Alhoewel vrij in je mening, was dat niet de bedoeling die ik er mee had. Al moest ik erkennen dat dit ook gesprekken zijn die bij de ‘echte’ koffieautomaat kunnen afspelen en niet volledig te managen zijn. Aanvankelijk ging ik nog openlijk de discussie aan. Totdat ik constateerde dat dat uitmondde in een negatieve welles-nietessfeer. Meer helderheid over de verwachtingen leek een positievere aanpak. Ik besloot over de belangrijkste onderwerpen documenten te maken en die een prominente plek te geven bij de inschrijvingspagina. Een methode die blijkt te werken. Het gaat zelfs zover dat professionals onderling elkaar er naar verwijzen zodat hoogoplopende discussies in de dop de kop in worden gedrukt.

Hoor en wederhoor
Ondanks dat deze professionals zich niet kunnen verschuilen achter ID’s als Fietje58 of ikhebookeenmening5 zoals bij openbare fora, zijn ze niet bang om te reageren, positief dan wel negatief. Niet de anonimiteit blijkt bepalend te zijn bij het online durven te ventileren van een mening, maar zelf het waar en wanneer te kunnen bepalen met de veiligheid van een computerscherm. In mijn geval was het wel wennen en moest ik leren er mee om te gaan. Inmiddels kan ik niet meer zonder en heb ik een professionaliseringsslagje gemaakt. Benieuwd naar úw mening hierover…

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

Door Direct ICT
Op 10 februari 2012
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!