Waarom een HNW-voorstander tegen een HNW-wet is

Werknemers moeten zeggenschap krijgen over hun werktijden. Een initiatiefwet van CDA en GroenLinks moet hen het recht geven op flexibele, wisselende werktijden en op thuiswerken, schrijft De Volkskrant.

De initiatiefnemers, Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks), willen werknemers het recht geven om flexibele werktijden te vragen en thuis te mogen werken. De werkgever mag alleen beargumenteerd om zwaarwegende redenen zo’n verzoek afwijzen. Het doel van de wet is werknemers een steun in de rug te geven en een ‘cultuuromslag’ op het werk te forceren. (Bron: De Volkskrant).

Marianne Sturman maakt zich als directeur van Moneypenny al ruim tien jaar sterk voor het nieuwe werken. Maar, zo vertelde zij in een interview op Radio 1, zij is juist tegen een wet die het recht op flexibele werktijden en thuiswerken vastlegt.

Marianne: “Werkgevers en werknemers moeten zelf bepalen wat zij afspreken over werk en werktijden. De huidige wetgeving biedt genoeg ruimte om het te regelen. Een nieuwe wet hiervoor vind ik niet passend en te dwingend, omdat de overheid zich dan bemoeit met het bedrijfsbeleid.”

Het nieuwe werken is maatwerk. Het moet passen bij het bedrijf, de werknemer en de functie. Op alle niveaus moeten passende afspraken worden gemaakt. Waar dat gebeurt, zegt Marianne Sturman, levert het heel veel op. Meer flexibiliteit, minder ziekteverzuim en hogere productiviteit. Hoewel zij geen voorstander is van een nieuwe wet, vindt zij het een goede zaak dat de overheid het onderwerp op de agenda zet: “Er is een maatschappelijke behoefte aan flexibel werken. Veel werknemers willen dit, en voor werkgevers wordt dit ook dé manier om mensen aan zich te binden. Maar het vergt een omslag. We hebben ooit het 9 tot 5-werken bedacht en daar zijn we aan gewend. Zo’n verandering kost tijd.”

> Interview met Marianne Sturman op Radio 1
> ‘Werknemer moet werktijden zelf kunnen bepalen’, De Volkskrant

Door Direct ICT
Op 22 december 2010
Blog

Tags

wetten

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!