Rutte moet nog veel leren over Het Nieuwe Werken

Op 17 februari 2011 werd het eerste Libelle Nieuwscafé georganiseerd in Den Haag, met als thema Het Nieuwe Werken. Minister-president Mark Rutte was aanwezig om vragen van Libelle-lezeressen te beantwoorden. Eén van hen vroeg wat de overheid kan doen om Het Nieuwe Werken te stimuleren. Tot mijn verbazing ging het antwoord van Rutte over ZZP-ers: er komen steeds meer ZZP-ers en nu moet er gewerkt worden aan wetgeving om ZZP-ers te beschermen, zodat er voor deze groep meer zekerheden komen.

Denkt de premier dat het bij Het Nieuwe Werken allemaal draait om ZZP-ers? Ik vrees dat onze politici niet goed genoeg geïnformeerd zijn of zich niet goed genoeg laten informeren. Het Nieuwe Werken is hard op weg om een stevige positie te veroveren in onze maatschappij en verdient daarom serieuze aandacht vanuit de overheid. En niet met allerlei wetgeving die hier en daar een klein stukje aanpakt, maar met een goed pakket stimuleringsmaatregelen voor bedrijven.

De opmerking van Rutte past wel in het plaatje dat iedereen zijn eigen interpretatie aan Het Nieuwe Werken geeft. Is dat een probleem? Op zich niet, want Het Nieuwe Werken is altijd maatwerk; voor organisaties en individuen is de invulling ervan verschillend. Maar wanneer het gaat om fundamentele zaken die vanuit de overheid geregeld (gaan) worden, dan is het van het grootste belang dat ‘Den Haag’ een goed begrip heeft van de kern en van de veelzijdigheid van Het Nieuwe Werken.

De ZZP-er beschermen is niet hetzelfde als flexibel werken stimuleren. Ik ben niet tegen het beschermen van ZZP-ers, maar dat doet niets voor het verminderen van de fileproblemen of het stimuleren van de arbeidsparticipatie, om maar eens een paar voordelen van Het Nieuwe Werken te noemen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de politiek Het Nieuwe Werken gaat begrijpen? 

Marianne Sturman
Directeur Moneypenny

 

Door Direct ICT
Op 10 maart 2011
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!