Veel van de voordelen die Het Nieuwe Werken biedt, hebben we inmiddels al zo vaak gehoord dat ze nauwelijks meer van betekenis zijn. Tegelijkertijd blijven wezenlijke issues onbeantwoord. In welk opzicht bespaart een werkgever eigenlijk op kantoorruimte? En hoe zit het met de inrichting van thuiswerkplekken? Waarom slinken de personeelskosten eigenlijk? Terechte vragen. Tijd dus een aantal van deze voordelen om te zetten in meer concrete feiten.
Minder on the road
Om te beginnen zijn de effecten van Het Nieuwe Werken (HNW) terug te zien in de reiskosten die een bedrijf voor zijn rekening neemt. Werken medewerkers meer vanuit huis, neemt de mobiliteit af met als gevolg: minder benzinekosten, minder treinkaartjes en meer mensen die de grote leaseauto die nu vaker voor het huis blijft staan, inruilen voor een kleinere variant of zelfs volledig inleveren. Een van de snelste wegen om kosten te besparen.
Klein maar fijn
Een ander groot besparingspotentieel vinden we bij de post kantoorruimtes. Een klein rekensommetje: In Nederland kost een werkplek gemiddeld € 10.000 per jaar. Deze kosten bestaan voor de helft uit huisvestingskosten (huur, nutsvoorzieningen, onderhoud), voor een kwart uit werkplekgerelateerde ICT-kosten, voor een vijfde uit de kosten voor diensten en middelen als catering, beveiliging, schoonmaak en meubilair; en tenslotte wat coördinatiekosten. Tel uit je winst wat je kunt bereiken met minder vierkante meters in combinatie met flexplekken en thuiswerken.
In het kader van de Arbowetgeving is het trouwens wel aan te raden een budget te reserveren waarmee medewerkers hun thuiswerkplek Arboproof kunnen maken. Deze kosten liggen, met gemiddeld zo’n € 500, nog altijd ruimschoots onder de inrichting van een werkplek op kantoor.
HNW maakt populair
Op de lange(re) termijn zijn nog meer besparingen te constateren. HNW is geliefd. Het gaat zelfs zo ver dat onder een groeiende groep professionals deze werkvorm populairder is als secundaire arbeidsvoorwaarde dan een auto van de zaak. Echter, nog altijd is HNW niet overal ingeburgerd. Een kans voor de werkgever die dit wél aanbiedt en zo makkelijker nieuwe medewerkers aan zich kan verbinden. Tijdswinst en een besparing op werving- en selectiekosten. En hij kan nog kiezen ook!
Blijven zitten waar je zit
Doordat HNW zo populair is, is het niet alleen relatief eenvoudig om aan nieuwe medewerkers te komen. Uit de praktijk blijkt dat dit ook nog eens een gunstig effect heeft op de retentie van medewerkers. Het verloop is een stuk minder. Bijkomend gevolg is dat het potje voor opleiding en training bedoeld voor nieuwe medewerkers slinkt.
De daadwerkelijke kostenbesparing voor een bedrijf is verschillend en afhankelijk van veel factoren. Deze is, net zoals de exacte invulling van HNW maatwerk is, individueel bepaald.
___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers
Dit artikel is ook gepubliceerd op MKB Servicedesk