Het palet van arbeidskrachten

Zelfstandige Zonder Personeel. Vaak wordt deze snelgroeiende werkvorm in verband gebracht met Het Nieuwe Werken. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een ZZP’er en een uitzendkracht? Immers, allebei werken ze op flexibele basis, waarbij de inzet meestal wordt gefactureerd op uurbasis. En waar is de vaste werknemer gebleven?

Er valt steeds meer te kiezen. Had je ‘vroeger’ alleen de vaste werknemers en toeleveranciers, kwamen daar opeens de uitzendkrachten bij en poppen nu de ZZP’ers bij bosjes op uit de grond. Zo bestaan steeds meer bedrijven uit een harde kern van eigen, vast personeel, met daarom heen een flexibele schil van vaste ZZP’ers. En daar weer omheen een extra flexibele schil bestaande uit uitzendkrachten en/of ZZP’ers die niet vast aan de onderneming zijn verbonden.

Rollen van vaste ZZP’ers
De buitenste flexibele schil, bestaande uit uitzendkrachten en niet vast verbonden ZZP’ers springen in bij pieken of vervanging van ziekte. De rol die de zogenaamde vaste flexibele schil, of te wel, de vaste groep ZZP’ers vervult is structureler van aard. Zo kan het zijn dat een ondernemer wel bepaalde taken heeft, maar onvoldoende werk of werk dat zich (te) grillig aandient om daarvoor iemand in vaste dienst te nemen. In dergelijke gevallen werkt de ondernemer met een vaste ZZP’er op projectbasis of tegen een vast aantal uren per maand of week. Het feit dat het steeds dezelfde ZZP’er betreft is prettig, omdat de persoon goed op de hoogte is van de organisatie. Een andere rol voor een ‘vaste’ ZZP’er is het op een goedkopere manier vervangen van een voltallig bureau, denk aan een reclame-, PR- of webdesignbureau. Het moge duidelijk zijn dat deze semi-vaste krachten populair zijn bij ondernemers.

Kantelpunt
Er kan echter een moment komen dat de waarde van deze vaste ZZP’er toch opeens afneemt. Wanneer het werk en daarmee het aantal uren toenemen is een vaste collega een financieel aantrekkelijkere stap is. En in het geval van het innemen van de positie van een bureau is het niet zo zeer de prijs doorslaggevend, immers de ZZP’er is vrijwel altijd goedkoper dan een bureau, maar wel kwaliteit en kennis. Bij een ZZP’er ben je afhankelijk van een persoon, bij de ‘afname’ van een bureau betaal je voor de kennis van veel meer mensen. En is er dus minder risico op een kennishiaat.

Innovaties met traditionele werkvorm
Vanuit meerdere oogpunten blijft vast personeel dus heel aantrekkelijk. Al is het maar, naast bovengenoemde, om continu soebatten over prijs en kwaliteit te voorkomen. Bovendien, hoe innovatief en voordelig dergelijke nieuwe werkvormen ook zijn, het kan tegelijkertijd vertragend werken op het innovatieve vermogen. Elk uurtje wordt gefactureerd door een ZZP’er en dus neem je minder risico’s en besteed je alleen het werk uit dat ook écht gedaan moet worden, dat er ligt. Terwijl je vaste werknemers eerder iets zal laten uitzoeken, al is het iets waar je niet (direct) gebruik van maakt.

Voor welke constructie een ondernemer ook kiest, het is al met al een goede ontwikkeling dat er steeds meer te kiezen valt en de mogelijkheden om op flexibele basis gebruik te maken van kennis en professionals toeneemt.


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Briskmagazine.nl

Door Direct ICT
Op 10 januari 2013
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!