Het Nieuwe Vrijwilligerswerk

Hebben we het over Het Nieuwe Werken dan is dat meestal in relatie tot de kansen die dit biedt voor het bedrijfsleven. Maar wat te denken van de mogelijkheden die het de charitatieve sector en daarbij de maatschappij biedt?

Maatschappelijke betrokkenheid is hét tegenwoordig. Nederlanders waren altijd al gulle gevers, maar naast geld overmaken, leveren we steeds vaker zelf een actieve bijdrage. Moest je je vroeger nog verantwoorden, nu is het de normaalste zaak van de wereld als je met de collectebus rondgaat, een kinderboerderij voorziet van een nieuw likje verf of assisteert bij het rondbrengen van maaltijden in verzorgingstehuizen. Iedereen draagt maar wat graag een steentje bij.

Kennis doneren
Naast het ‘handjeswerk’ neemt ook ‘het nieuwe vrijwilligerswerk’ een toevlucht. Het soort vrijwilligerswerk waarbij kennis wordt gedoneerd. Neem bijvoorbeeld Stichting laluz die young professionals met specifieke expertise koppelt aan een goed doel dat om die kennis verlegen zit. De young professional levert zijn kennis vrijwillig en buiten zijn betaalde baan om, op de momenten dat het hém uit komt en volgens de gemaakte afspraken. Of te wel, volgens de principes van Het Nieuwe Werken.

Secundaire arbeidsvoorwaarde
Ook in het bedrijfsleven is maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) inmiddels de norm geworden. Werd vroeger door de bedrijfstop jaarlijks een donatie gedaan aan een goed doel, waar je als werknemer al dan niet van af wist, tegenwoordig wordt het gehele bedrijf erbij betrokken. In de vorm van ‘bedrijfsuitjes’ of door bijvoorbeeld, als secundaire arbeidsvoorwaarde, een werknemer een x-aantal uren te geven die hij kan besteden aan vrijwilligerswerk. Niet langer een auto van de zaak, maar dit soort ‘softe’ vergoedingen maken een werkgever populair!

Zelfontplooiing
In een veranderende samenleving is flexibel kunnen werken een ontwikkeling die enorme mogelijkheden met zich meedraagt. Als je flexibeler om kunt gaan met je werkuren, is het makkelijker je baan te combineren met andere activiteiten zoals vrijwilligerswerk. Zo kunnen ook professionals naast hun drukke baan maatschappelijke activiteiten ontplooien. Iets waar steeds meer professionals zelf behoefte aan hebben, maar tevens ook een sterke wens is vanuit de huidige samenleving.

Marianne Sturman
Directeur Moneypenny

Dit artikel is ook gepubliceerd op nu.nl

Door Direct ICT
Op 9 augustus 2011
Blog

Meer inspiratie

Moneypenny nieuwsbrief
23 juni 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!