Digitale aangifte smaakt naar meer

Bij de politie Rotterdam-Rijnmond kun je sinds januari aangifte doen bij een ‘3D-agent’. Je gaat naar het politiebureau, waar je aanbelt en binnengelaten wordt. Je neemt plaats tegenover een scherm, waar je de agent ziet, die de aangifte zal opnemen. Het enige verschil met een ‘normale’ aangifte is, dat je de agent geen hand kunt geven.

Meer service en toch bezuinigen

Deze virtuele aangifte vind ik een schitterend voorbeeld van op afstand werken en samenwerken. Door gebruik te maken van geavanceerde technieken is de politie in staat om enerzijds ruimere openingstijden te bieden en anderzijds enorm te bezuinigen. Op 17 van de 26 politiebureaus in die regio zijn op den duur geen agenten meer aanwezig om aangiften op te nemen. Dit scheelt 72 arbeidsplaatsen en is de grootste bezuinigingsmaatregel voor dit jaar.

In dit geval zit de agent die de aangifte opneemt in één van de kantoren van de politie. Maar als je dit zou doortrekken zou je medewerkers deze functie ook vanuit huis kunnen laten verrichten (of vanuit welke andere locatie dan ook). Op die manier zou je de openingstijden nog verder kunnen verruimen.

Digitale gemeenteloketten

Wat ik zo opmerkelijk vind aan de beelden die ik hiervan bij de NOS zag, is dat ze voor mij overtuigend aantonen dat je, ondersteund door technologie, ook voor een heel persoonlijk en vaak emotioneel gesprek niet fysiek bij elkaar hoeft te zijn. Dat blijkt ook uit de cijfers: 75% van de aangevers is positief over de virtuele aangifte en 15% vindt het acceptabel.

Waarom vinden 9 van de 10 organisaties dan nog steeds dat we met z’n allen in de file moeten staan om vervolgens met elkaar in een kantoor te zitten? Deze technologie kan veel breder worden ingezet. Denk maar eens aan alle kantoorgebouwen met receptionisten. Een virtuele receptioniste is beslist geen science fiction meer en kan juist veel voordeel opleveren.

Ik zie de virtuele dienstverlening ook graag verschijnen in plaatsen waar geen gemeentehuis (meer) is. De gemeente Abcoude, bijvoorbeeld, heeft na een fusie geen gemeentehuis meer, waardoor de inwoners 15 kilometer verderop moeten zijn voor paspoorten, vergunningen en andere gemeentezaken. Vooral voor ouderen en gehandicapten is dit extra vervelend. Volgens mij zijn we toe aan (en klaar voor) virtuele recepties en gemeenteloketten, met ruime openingstijden!

Tip: video: virtuele receptioniste

Marianne Sturman

 

Door Direct ICT
Op 11 mei 2011
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!