Het Nieuwe Vrijwilligerswerk

Hebben we het over Het Nieuwe Werken dan is dat meestal in relatie tot de kansen die dit biedt voor het bedrijfsleven. Maar wat te denken van de mogelijkheden die het de charitatieve sector en daarbij de maatschappij biedt?

door 9/8/2011 2 reacties ,

Actieve rol
Maatschappelijke betrokkenheid is hét tegenwoordig. Nederlanders waren altijd al gulle gevers, maar naast geld overmaken, leveren we steeds vaker zelf een actieve bijdrage. Moest je je vroeger nog verantwoorden, nu is het de normaalste zaak van de wereld als je met de collectebus rondgaat, een kinderboerderij voorziet van een nieuw likje verf of assisteert bij het rondbrengen van maaltijden in verzorgingstehuizen. Iedereen draagt maar wat graag een steentje bij.

Kennis doneren
Naast het ‘handjeswerk’ neemt ook ‘het nieuwe vrijwilligerswerk’ een toevlucht. Het soort vrijwilligerswerk waarbij kennis wordt gedoneerd. Neem bijvoorbeeld Stichting laluz die young professionals met specifieke expertise koppelt aan een goed doel dat om die kennis verlegen zit. De young professional levert zijn kennis vrijwillig en buiten zijn betaalde baan om, op de momenten dat het hém uit komt en volgens de gemaakte afspraken. Of te wel, volgens de principes van Het Nieuwe Werken.

Secundaire arbeidsvoorwaarde
Ook in het bedrijfsleven is maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) inmiddels de norm geworden. Werd vroeger door de bedrijfstop jaarlijks een donatie gedaan aan een goed doel, waar je als werknemer al dan niet van af wist, tegenwoordig wordt het gehele bedrijf erbij betrokken. In de vorm van ‘bedrijfsuitjes’ of door bijvoorbeeld, als secundaire arbeidsvoorwaarde, een werknemer een x-aantal uren te geven die hij kan besteden aan vrijwilligerswerk. Niet langer een auto van de zaak, maar dit soort ‘softe’ vergoedingen maken een werkgever populair!

Zelfontplooiing
In een veranderende samenleving is flexibel kunnen werken een ontwikkeling die enorme mogelijkheden met zich meedraagt. Als je flexibeler om kunt gaan met je werkuren, is het makkelijker je baan te combineren met andere activiteiten zoals vrijwilligerswerk. Zo kunnen ook professionals naast hun drukke baan maatschappelijke activiteiten ontplooien. Iets waar steeds meer professionals zelf behoefte aan hebben, maar tevens ook een sterke wens is vanuit de huidige samenleving.

Marianne Sturman
Directeur Moneypenny

Dit artikel is ook gepubliceerd op nu.nl

 • TAGS:  ,
 • CATEGORIE:  Maatschappij, wetgeving & overheid
 • 2 reacties

  Avatar

  esther schoustra

  augustus 15th, 2011 at 13:52

  Mee eens, er liggen nog volop kansen voor het bedrijfsleven en zeker voor HR (zie ook het boek CSR for HR van Elaine Cohen). MBO als middel (niet als doel!) om mensen te ontwikkelen, bij pré pensioen of bij binding aan een bedrijf. Als onderdeel van de bedrijfscultuur.
  zie ook http://www.samenvoor.nl

  Avatar

  Els Lips

  augustus 29th, 2011 at 10:44

  Natuurlijk is het mooi dat er steeds meer mensen vrijwilligers werk doen. In de WMO wordt er zelfs van uitgegaan dat mensen dit moeten doen omdat anders de zorg of welzijn niet meer te betalen is. Maar het gevaar schuilt erin dat er werk word overgenomen door vrijwilligers die niet bevoegd zijn voor deze werkzaamheden en die ook die verantwoordelijkheid eigenlijk niet kunnen dragen. Heb jezelf jaren moeten leren op HBO nivo wordt je werk overgenomen door een vrijwilliger die amper MBO nivo 2 heeft gedaan, dat is wat mij stoort aan het overnemen van werk door vrijwilligers!

  Reageren

  (verplicht)