Thuiswerken deden we voor de coronacrisis vooral om lekker rustig en geconcentreerd te kunnen werken. Nu we noodgedwongen grotendeels thuiszitten lukt dat lang niet altijd. Uit onderzoek van Moneypenny, Nyenrode en de Open Universiteit blijkt dat ongeveer de helft van de thuiswerkers te maken heeft met een eveneens thuiswerkende partner en dat het de nodige afstemming vergt om samen effectief te werken én het gezellig met elkaar te houden.
In FD Persoonlijk van zaterdag 16 januari staat een uitgebreid artikel over de uitdagingen en mogelijkheden van thuiswerken met je partner. Susan Smulders van Moneypenny is als thuiswerkexpert geïnterviewd voor dit artikel en geeft onder andere de tip om te zorgen dat je scherp houdt welke rol je speelt op een bepaald moment. Ben je medewerker, partner, thuisleraar, ouder of … ? Het is natuurlijk ook belangrijk dat je partner en eventuele andere huisgenoten dat ook weten. Het helpt als je weet wat je van elkaar kunt verwachten.
Het helpt ook om voor jezelf heldere grenzen te stellen. Dat kan op drie gebieden: tijd, plaats en mentaal. Door bewust te kiezen wanneer je wel en niet werkt, zorg je ervoor dat er een eind aan een werkdag komt. Thuis is het risico groot dat de dag doorrommelt richting de avond. Het helpt ook om een werkplek af te bakenen. Zelfs als je aan de spreekwoordelijke keukentafel werkt helpt het om die tijdens lunchtijd en na werk te ontdoen van allerlei werkmaterialen. Zo wordt het weer je privéplek in plaats van je bureau. Tenslotte helpt het om voor jezelf rituelen te vinden die je helpen om ook in je hoofd te switchen van je werk- naar je privédomein. In het artikel vind je daarvoor een aantal praktische tips.
Lees hier het volledige artikel uit het FD Persoonlijk.
Heb jij bijzondere vraagstukken of ervaringen met thuiswerken met je partner? Deel ze met ons! We zijn benieuwd.
Susan Smulders
directeur Moneypenny training & advies
susan.smulders@moneypenny.nl
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!