Het nieuwe werken biedt de mogelijkheid om thuis te werken en dus meer flexibiliteit in je dagelijkse werk-privébalans. Als remote werker heb je meer eigen verantwoordelijkheid en invloed op je werktijd en/of -locatie. De vrijheid van thuiswerken komt echter met een prijs. De grens tussen werk en privé is minder duidelijk en je moet vaker switchen tussen verschillende rollen. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van flexibel werken op een rijtje en gaan we dieper in hoe je werk en privé duurzaam in balans kunt brengen en houden.
Waar “vroeger” werk en privé duidelijk gescheiden waren, lopen bij thuiswerken deze twee werelden meer in elkaar over. Aan de spreekwoordelijke keukentafel drink je het ene moment een koffie met je buurvrouw en ben je een half uur later via een videoconferentie in gesprek met een opdrachtgever.
Doordat de locatie en het tijdstip niet automatisch overeenkomen met de rol die je op dat moment vervult, kan dit soms best een uitdaging zijn bij het thuiswerken. In onze optiek heeft dat te maken met drie elementen:
Het blijkt dat werk vaker in het privéleven binnenkomt dan andersom. Daarnaast zien we dat in de werkomgeving het gemakkelijker lijkt om privézaken die binnenkomen ‘klein’ te houden dan vice versa. ‘In de tijd van de baas’ kiezen we gemakkelijker voor werkgerelateerde zaken en houden we bijvoorbeeld een telefoontje met een familielid kort zodat we ‘verder’ kunnen met ons werk.
Bij thuiswerken kom je vaker voor een keuze te staan, op basis van eigen wensen en behoeftes, maar ook de invloed van verwachtingen van mensen om ons heen en de beeldvorming die dagelijks vanuit de media op ons afkomt. Mensen hebben vaak diepgewortelde overtuigingen van wat wel en niet kan, moet, of goed is wanneer we meer flexibiliteit hebben qua tijd en plaats van werk.
Volgens het wetenschappelijke model van Geurts et al. uit 2005 wordt de ervaren werk- privébalans uiteengerafeld in drie aspecten: conflicten in tijd, conflicten in aandacht en positieve interferentie tussen werk en privé. Hoe minder werk en privé met elkaar conflicteren in tijd en aandacht, hoe meer positieve dingen uit je werk je in je privéleven kunt benutten (en vice versa,) hoe beter je je werk- privébalans ervaart.
Uit een vervolgonderzoek van dr. P. Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen, gebaseerd op een Moneypenny dataset, blijkt dat het hebben van flexibiliteit positief bijdraagt aan alle aspecten van de werk- privébalans. Zeggenschap over tijd, plaats en manier van werken zorgt voor minder conflicten in tijd en aandacht tussen het werk- en privéleven. Bovendien wordt er meer positieve interferentie ervaren tussen werk en privé, zeker als mensen daarnaast in staat zijn zelf, waar nodig en gewenst, scheiding aan te brengen tussen werk en privé.
Grenzen stellen is belangrijk als je grip wilt houden op een gezonde werk- privébalans. Grenzen kun je stellen op drie verschillende assen: tijd, plaats en mentaal. Hieronder staan een aantal overwegingen, aandachtspunten en praktische voorbeelden per as.
De tijd-as
De tijd-as staat voor het afbakenen van je tijdblokken; wanneer je wel en niet werkt, bereikbaar bent voor opdrachtgevers of beschikbaar bent voor je gezin. Het inplannen van duidelijke tijdblokken biedt een aantal voordelen:
Praktische voorbeelden van grenzen stellen:
De plaats-as
Remote werken vergroot de flexibiliteit van de verschillende locaties waar je kunt werken. In principe kun je overal met wifi en een goede kop koffie werken. Grenzen stellen op de plaats-as helpt je op de volgende manieren:
Praktische voorbeelden van grenzen stellen:
De mentale as
Tenslotte, de mentale as waar het gaat om balans en rust creëen in je hoofd. Hierbij is het belangrijk om je eigen gedrag in kaart te brengen en de impact daarvan op je werk- privébalans. Grenzen stellen op de mentale as helpt je op de volgende manieren:
Praktische voorbeelden van grenzen stellen:
Op basis van de wetenschappelijke inzichten, onderzoeksresultaten en praktijkvoorbeelden kunnen we stellen dat flexibiliteit vooral positief lijkt bij te dragen aan de werk- privébalans. Zeker als je daarbij bewust grenzen stelt tussen werk en privé, waar en wanneer je ze nodig hebt.
In onze kennisbank vind je veel tips terug die je hierbij kunnen helpen. Ook ons boek ‘Hybride Wérkt’ bevat inzichten, inspiratie en handvatten over hoe je deze werkwijze met succes kan verankeren.
Maak digitaal kennis en stel al je vragen. Of lees meer over onze VA-service.