Geef de teamspirit een boost met een workation!

Virtueel samenwerken is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Dit betekent wel dat het creëren van een sterke teamspirit een uitdaging is. Bij Moneypenny zijn we ons daarvan bewust en daarom zijn we onlangs op workation gegaan naar Moraira in Spanje. Wij stellen onze accountmanager Roseanne een aantal vragen over hoe een workation bijdraagt aan de (virtuele) teamspirit.

Door Willemijn
Op 8 mei 2024
Blog
Accountmanager Roseanne over hoe een workation de teamspirit een boost geeft.

Hoe heeft de workation bijgedragen aan het verdiepen van relaties binnen het team?

We hebben elkaar op een andere manier leren kennen. Normaal gesproken hebben we vooral werkgerelateerde gesprekken die online plaatsvinden. Tijdens de workation was er ruimte voor diepere gesprekken, bijvoorbeeld aan het zwembad met een drankje. De informele en ontspannen setting zorgde ervoor dat we openhartiger waren en gesprekken voerden die anders waarschijnlijk niet ter sprake zouden komen. Dit zorgde voor meer verbinding en een goede sfeer.

Kun je voorbeelden geven van situaties tijdens de workation die de teambuilding hebben versterkt?

Zeker! We hebben verschillende activiteiten gedaan, zoals zelfbedachte spelletjes en een barbecue op ons dakterras met cocktails en muziek. Op deze momenten waren we met elkaar in een feestelijke stemming en hebben we ontzettend veel gelachen en plezier gehad. Dit heeft enorm bijgedragen aan de teamspirit.

Op welke manier heeft de workation invloed op de bedrijfscultuur en het welzijn van de medewerkers?

De workation geeft ons een sterker teamgevoel. We hebben het idee dat we er niet alleen voor staan en dat we elkaar kunnen ondersteunen waar nodig. Het delen van ervaringen, zoals het omgaan met bepaalde situaties, zorgt ervoor dat we van elkaar leren. Dit draagt bij aan ieders welzijn.

Heeft het fysieke samenzijn geleid tot een beter begrip tussen teamleden van verschillende afdelingen?

Ja, tijdens de fysieke samenwerkmomenten kregen we inzicht in elkaars werkprocessen. Zo kon ik bijvoorbeeld met de collega’s van de business support meekijken op het Trello-board en begrijpen wat hun taken inhouden. Het was leuk om te zien hoe de werkprocessen binnen de verschillende teams in elkaar overlopen, wat het begrip over en weer versterkt.

Op welke manier heeft de informele setting het delen van ideeën bevorderd?

Door de informele sfeer voelden we ons allemaal vrij om creatief te zijn, waardoor er spontane en leuke brainstormsessies ontstonden. Uit deze spontane momenten ontstaan leuke en creatieve ideeën.

Hoe heeft het gevoel van verbondenheid tijdens informele momenten de dagelijkse onlinesamenwerking verbeterd?

Het heeft ervoor gezorgd dat we elkaar sneller kunnen vinden, ook als we weer online aan het werk zijn. We hebben meer context gekregen bij elkaars privésituatie en dit zorgt voor begrip en wat meer diepgang. We voelen meer betrokkenheid, wat de dagelijkse samenwerking positief beïnvloedt.

Wat waren onverwachte positieve resultaten van de workation?

Ik had niet verwacht dat de boost en energie die we allemaal van elkaar kregen zó groot zou zijn. Dit leidt écht tot betere prestaties en een vernieuwde motivatie om er samen voor te gaan.

Zou je andere bedrijven aanmoedigen om een workation te plannen op basis van jullie ervaringen?

Absoluut! Het is echt een investering in de teamspirit. Ik zou iedereen aanraden om een workation te plannen. Het heeft ons team dichter bij elkaar gebracht en het heeft geleid tot nieuwe inzichten en ideeën.

Zijn er nog dingen niet benoemd die je wel kwijt wil?

Plan zo min mogelijk in, hierdoor ontstaat er ruimte voor spontaniteit. Hier komen de leukste momenten met elkaar uit voort!

Kortom, een workation draagt positief bij aan de teambuilding omdat:

  • Een workation een mooie gelegenheid biedt om elkaar nog beter te leren kennen, wat de relaties verdiept. Dit heeft vervolgens een positieve werking op de virtuele interacties. Door persoonlijke ontmoetingen, het delen van fysieke ervaringen en informele teambuilding krijg je als team een hechte band die je dagelijks voelt, ook als je vervolgens online vanuit verschillende locaties werkt.
  • Daarnaast laat je als bedrijf zien dat je waarde hecht aan de teamdynamiek en investeert in het welzijn van je medewerkers. Het versterkt een positieve bedrijfscultuur, waarin ieder teamlid zich gewaardeerd en betrokken voelt.
  • And last but not least, het fysieke samenzijn bevordert dat teamleden een inzicht krijgen in de werkzaamheden en processen van andere afdelingen, waardoor er onderling meer begrip en inlevingsvermogen ontstaat.

Al met al zal je er dus niet gek van opkijken dat Moneypenny andere bedrijven ten zeerste aanraadt om een workation te plannen en te ervaren hoe het de teamspirit een boost geeft!

Meer uit onze kennisbank

personal assistant achter computerscherm
14 mei 2024 Blog

Wat is een personal assistant?

Een Personal Assistant (PA) is meer dan alleen een rechterhand binnen een organisatie. Naast het… Lees verder
Vervanging bij zwangerschapsverlof; een Virtueel Assistent van Moneypenny
13 mei 2024 Blog

Vervanging nodig bij zwangerschapsverlof? Zet een VA in!

Is een van je medewerkers zwanger? Tijdens het zwangerschapsverlof is het van belang dat het werk… Lees verder
Explainer video: Samenwerken met een virtueel assistent van Moneypenny
Video's en webinars

Explainer video: Samenwerken met een Moneypenny-VA

In deze explainer video leggen we aan je uit hoe je slim en effiecient kan samenwerken met jouw… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!