Interview met Marianne Sturman over de workation

Ik zou de workation omschrijven als een teambuilding-evenement zonder programma. Werken op zichzelf is al afstandelijk, laat staan als je ook nog eens op afstand werkt. Een workation is dan de perfecte oplossing, vooral voor bedrijven die virtueel werken, om elkaar beter te leren kennen.”

Wij interviewden Marianne, oprichtster en directrice van Moneypenny, over de Moneypenny workation die afgelopen lente in Moraira, Spanje heeft plaatsgevonden. ‘Workation’ is een samentrekking van ‘work’ en ‘vacation’, oftewel; een werkvakantie. In dit interview lees je over de bevindingen van onze workation, de ervaringen die wij hebben opgedaan en geven wij tips & tricks over het organiseren van een workation. 

Door Willemijn
Op 20 juni 2023
Blog
Interview met Marianne Sturman over de workation in Moraira.

Wat was de reden om vanuit Moneypenny een workation te organiseren? 

Wij werken volledig op afstand, wat heel veel voordelen heeft. Echter betekent dit wel dat we als bedrijf meer worden uitgedaagd om collegiale binding te creëren. Toen mijn 21-jarige dochter op een gegeven moment opperde of we met Moneypenny niet eens een workation moesten organiseren, wist ik meteen (nadat ik weliswaar eerst vroeg wat een workation precies inhoudt) dat zo’n concept kan bijdragen aan die binding. Ik heb het plan vrijwel direct voorgelegd aan Margot, onze marketing lead, en zij was er ook meteen enthousiast over. Vanaf dat moment konden we beginnen met de voorbereidingen.  

Wat moet je zoal regelen voor een workation?  

Allereerst hebben we een enquête opgesteld om te checken of er daadwerkelijk behoefte is aan een workation. Hoewel wij dit een geweldig idee kunnen vinden, bestaat er mogelijk geen interesse voor. Gelukkig waren onze VA’s en teamleden erg positief, wat leidde tot de volgende vraag: wanneer zou de workation plaatsvinden? Wij willen het vrijblijvend aanbieden, dus voor ons was dit nog best een lastig vraagstuk. Uiteindelijk hebben we besloten om een locatie voor een langere periode te huren, zodat mensen zelf konden bepalen op welk moment (en hoe lang) ze er zouden zijn. Wij hebben een prachtige villa gehuurd voor drie weken, met comfortabele kamers, een perfecte gemeenschappelijke ruimte, een zwembad met een heerlijk terras, prachtig uitzicht en goede internetverbinding.  

Wat waren de verwachtingen van de workation? 

Ten eerste vond ik het leuk als we dit naar buiten konden brengen, omdat het een goed beeld schetst van wie we zijn en hoe we met elkaar werken. Ten tweede hebben we geprobeerd het los te laten, aangezien het een workation betreft waarbij ook vakantie gevierd moet worden. Bij Moneypenny heeft iedereen de vrijheid om te werken wanneer hij of zij dat wil, en als het gaat om het aspect ‘vakantie’, is iedereen uiteraard vrij om dat op zijn eigen manier in te vullen. Daarom hebben we geen programma opgesteld. Daarnaast hebben we een prachtige locatie geregeld met comfortabele kamers in een omgeving waar veel te doen is, als men dat wenst. Dé perfecte formule voor een heerlijke tijd dachten wij.  

Hoe heeft de workation uitgepakt? 

Het was fantastisch. Vanaf het moment dat we binnen kwamen lopen, vielen onze monden open van hoe mooi het was – nog mooier dan op de foto’s. Bovendien was de dynamiek tussen iedereen erg goed. We vulden elkaar perfect aan, wat een leuke constatering is. Iedereen was ontspannen en er hing een goede energie. In onze vrije tijd hebben we veel geborreld, bij het zwembad gehangen, gelachen, heerlijk gegeten, spelletjes gespeeld, karaoke gezongen, gewandeld en padel gespeeld. Naast ons werk voor Moneypenny hebben we dankzij de vrije invulling het ultieme vakantiegevoel ervaren. Iedereen droeg zijn steentje bij met de voorbereidingen van maaltijden, opruimen en de tafel dekken – het leek allemaal vanzelf te gaan. Het was geweldig om elkaar op een ander niveau te leren kennen en we bleken elkaar als mens erg te mogen. Ik zou de workation omschrijven als een teambuilding-evenement zonder programma. Werken op zichzelf is al afstandelijk, laat staan als je ook nog eens op afstand werkt. Een workation is dan de perfecte oplossing, vooral voor bedrijven die virtueel werken, om elkaar beter te leren kennen.  

Zijn er learnings voortgekomen uit de workation?  

Zeker. De accommodatie was niet volledig geschikt om er te werken. Er waren slechts twee slaapkamers met een bureau, waardoor het lastig was om je terug te trekken als dat nodig was, bijvoorbeeld voor een online meeting. Dit zorgde voor het ‘kantoortuineffect’, wat ook leuke aspecten met zich meebracht, maar over het algemeen niet ideaal was. Voor een volgende keer zullen we er dus opletten dat iedereen ook een eigen werkplek in zijn of haar eigen kamer heeft. Tijdens de workation hebben we de bureaus in de twee slaapkamer met elkaar afgewisseld. Het grootste deel van de tijd zaten we echter samen aan lange grote tafels, waardoor we elkaars gesprekken goed konden horen, zoals je dat normaal gesproken op kantoor hebt. Dit bleek af en toe ook best handig te zijn, omdat het leidde tot meer uitwisseling van ideeën.
 

Daarnaast zouden we een volgende keer een workation in Nederland organiseren, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen laten deelnemen. Op deze manier wordt het laagdrempeliger met betrekking tot de reistijd en de kosten. Bovendien biedt het mensen de vrijheid om voor een kortere periode langs te komen.  

Zou je het andere bedrijven aanraden om een workation te organiseren? 

Ik zou het zeker aanraden als je het budget ervoor hebt. Aangezien wij geen kantoor hebben, besparen we aanzienlijke kosten en hebben we ruimte in ons budget om dergelijke activiteiten te ondernemen. Bovendien is het voor ons normaal om op afstand te werken, terwijl dit voor andere bedrijven vaak nog als iets bijzonders wordt gezien. Kortom, vooral voor remote bedrijven voegt een workation veel toe, ook met het oog op teambuilding. 

Heb je nog tips voor bedrijven die een workation gaan organiseren? 

Let erop dat de faciliteiten voor het werken goed genoeg zijn. Er zijn naar mijn weten ook gespecialiseerde bedrijven die een workation voor jouw bedrijf kunnen organiseren. Daarnaast zijn er speciale locaties voor workations beschikbaar. Zo zijn er villa’s die naast accommodatieverhuur ook de optie bieden om een ruimte in een flex-kantoor te huren. Een goed vooronderzoek zal de organisatie van een workation ten goede komen. 

Ben je ondernemer en zou je graag met een Virtuele Assistent aan de slag willen gaan?  

Plan dan een vrijblijvende afspraak in of lees hier meer over onze Virtual Assistance. 

Meer uit onze kennisbank

Meer continuïteit met een flexibel secretariaat
12 juli 2024 Blog

Social media ondersteuning

Een sterke online aanwezigheid is belangrijk voor het succes van elk bedrijf. Social media speelt… Lees verder
Virtueel Assistent Quita aan het werk voor haar opdrachtgevers van Moneypenny
11 juli 2024 Blog

Rechterhand nodig? Management ondersteuning door Moneypenny

Het fijne gevoel wanneer je dacht iets te zijn vergeten, maar je managementondersteuner alles gewoon… Lees verder
nieuwsbrief-moneypenny
1 juli 2024 In de media

Nieuwsbrief juni/juli 2024

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!