Ik ben een Slashie. En jij?

In november heb ik een blog geschreven over nieuwe termen die aangeven hoe je omgaat met tijd en/of plaats van werken. Daarin kwamen o.a. digital nomads, wfa-professionals en spitsmijders langs. Ik had een vervolg beloofd, want er is nog veel meer gaande op de arbeidsmarkt. Het idee dat je je leven lang bij een baas werkt is al jaren achterhaald, maar tegenwoordig zien we steeds meer variaties in carrière patronen en baancombinaties. Weet jij bijvoorbeeld wat een slashie is? Of een multi-jobber? Net als de vorige keer beginnen we bij de Engelse termen – die klinken in ieder geval innovatiever dan hun Nederlandse counterparts (oftewel tegenhangers ):

Door Susan Smulders
Op 16 januari 2020
Blog

Slashie

Een slashie verdeelt zijn tijd over twee banen of activiteiten. Hij zet als het ware een slash tussen delen van zijn professionele identiteit. Dat kan zijn vanuit het idee dat één baan maar saai is of om recht te doen aan twee uiteenlopende interesses. Het is een fenomeen dat al een tijdje in opkomst is en kranten als het NRC hebben er artikelen over gepubliceerd. Er zijn eindeloos veel variaties denkbaar. Zelf ben ik sinds begin dit jaar een echte slashie: ik combineer mijn werk als partner bij Moneypenny met een opleiding en stage op de Pabo. Ik ben dus een ondernemer / juf op dit moment.

Multi-jobber

Een overkoepelende term waar ook slashies onder vallen. Waar een slashie een beperkt aantal activiteiten combineert, kan een multi-jobber helemaal losgaan qua baan combinaties. Hij kan een hoofdbaan combineren met diverse losse klussen of verschillende kleine banen naast elkaar doen. Aan afwisseling zal het de multi-jobber niet ontbreken.

Concurrent & consecutive multiple careers

Nu we steeds langer moeten doorwerken voor we met pensioen gaan en het tempo van innovaties alles behalve afneemt is het hebben van verschillende carrières tijdens je werkzame leven voor velen niet (alleen) een vrijwillige keuze maar een bittere noodzaak. Die carrières kun je gelijktijdig (concurrent) doen en dan ben je dus defacto een slashie of multi-jobber. Je kunt ook volgtijdelijk verschillende paden volgen, waarbij je een of meer keer een nieuwe keuze maakt – die kan in het verlengde liggen van je eerdere werkzaamheden maar je kunt ook een haakse hoek maken en iets heel anders gaan doen.

Ook in het Nederlands raken termen in zwang om het combineren van banen te duiden.

Baanstapelaars

Net als multi-jobbers combineren baanstapelaars diverse werkzaamheden. Ze bouwen een toren van activiteiten die soms behoorlijk hoog kan worden. In 2015 constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau al dat een derde van de baanstapelaars meer dan 40 uur per week werkt.

Hybride zzp’ers

In Nederland zijn veel baanstapelaars hybride zzp’ers. Ze combineren ondernemerschap met een (deeltijd)baan in loondienst. Soms als startpunt van hun onderneming, soms omdat ze daar bewust voor kiezen en soms omdat er gewoon brood op de plank moet komen en het zzp-schap niet voor iedereen een vetpot is.

Allerlei nieuwe loopbaan varianten dus. Ik hoor het uiteraard graag als bovenstaande termen en werkmodellen vragen oproepen of als je een term mist.  Ook naar je ervaringen als slashie, multi-jobber of hybride zzp’er ben ik heel benieuwd.

Meer weten over de toekomst van werk?

Neem contact met mij op via e-mail, bel of stuur mij een whatsapp bericht via 06-45766097. Je mag ook ons contactformulier invullen, dan neem ik contact met jou op.

Susan Smulders
Partner Moneypenny Consulting & Training

Meer uit onze kennisbank

personal assistant achter computerscherm
14 mei 2024 Blog

Wat is een personal assistant?

Een Personal Assistant (PA) is meer dan alleen een rechterhand binnen een organisatie. Naast het… Lees verder
Vervanging bij zwangerschapsverlof; een Virtueel Assistent van Moneypenny
13 mei 2024 Blog

Vervanging nodig bij zwangerschapsverlof? Zet een VA in!

Is een van je medewerkers zwanger? Tijdens het zwangerschapsverlof is het van belang dat het werk… Lees verder
Explainer video: Samenwerken met een virtueel assistent van Moneypenny
Video's en webinars

Explainer video: Samenwerken met een Moneypenny-VA

In deze explainer video leggen we aan je uit hoe je slim en effiecient kan samenwerken met jouw… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!