Omdenken: breng het werk naar de mensen

Als ‘ondernemer in thuiswerk’ maak ik graag kennis met collega-ondernemers in mijn branche. Zo kwam ik laatst in contact met Videobutler, een prachtig bedrijf dat diensten op het gebied van videoconferencing levert aan grote organisaties. Deze videobutlers zijn van vlees en bloed, weten volledig op afstand te ontzorgen in aanloop naar en tijdens videoconferencing en – wellicht het meest opvallende – hebben allemaal een fysieke beperking.

Klassieke benadering bij nieuwe wetgeving

Met de nieuwe participatiewet die sinds 1 januari van kracht is, komt er meer verantwoordelijkheid bij bedrijven te liggen om mensen met een beperking aan te nemen. De klassieke benadering die veel adviseurs in deze sector kiezen, is het bedenken van manieren om de werknemer met een beperking naar het werk te krijgen. Daarbij wordt vaak geïnvesteerd in allerlei faciliteiten, zoals aangepaste werkplekken en nieuwe functieomschrijvingen. Voor de videobutler hoeft deze ‘kermis’ echter niet in gang worden gezet. Hij werkt namelijk vanaf zijn thuiskantoor. Wel zo logisch: zijn huis is namelijk al volledig toegerust op zijn leven met zijn beperking. Dus waarom elders een geheel nieuwe plek creëren?

Zielig hoor, thuiswerken

En tja, dat deze videobutlers dan vereenzamen – zoals wordt aangenomen door velen na het horen van deze werkwijze, dat is helaas een noodzakelijk gevolg… Tuurlijk niet! Met de huidige technologische mogelijkheden is het contact tussen collega’s op kantoor prima na te bootsen. Zo zijn alle videobutlers thuis uitgerust met een beeldtelefoon en hebben ze met elkaar een virtuele hangout gecreëerd. Daar kunnen ze naartoe wanneer ze willen en kunnen ze met elkaar samenwerken en communiceren, terwijl ze elkaar allemaal zien. Uit eigen ervaring weet Videobutler inmiddels dat het juist ‘zieliger’ kan zijn iemand naar kantoor te laten komen. De oprichter van het bedrijf heeft eens geprobeerd om een van zijn videobutlers naar kantoor te krijgen voor een fysieke ontmoeting met de rest van het team. Echter, dat had zoveel voeten in de aarde dat de betreffende medewerker geen puf meer had toen hij eindelijk was aangekomen.

Maak kennis met Marloes, videobutler bij Imotions.

Arbeidsgehandicapten onnodig afgekeurd

Bovendien weegt het niet hebben van fysieke contactmomenten op tegen het feit dat de arbeidsgehandicapte op deze manier een volwaardige baan kan hebben. Het gaat zelfs zover dat mensen met een fysieke beperking volgens het oude kantoorprincipe mogelijk volledig afgekeurd zijn, terwijl ze in het geval van thuiswerken uitstekend kunnen functioneren. Ondanks de druk die wordt gelegd op het verhogen van de arbeidsparticipatie, nemen bedrijven de optie van thuiswerken vooralsnog zelden mee. Het volledig afkeuren wordt zo (onnodig) in stand gehouden. Niet goed voor de economie en ongunstig voor het welzijn van arbeidspotentieel. Dát is pas zielig!


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op P&O Actueel

Op 12 maart 2015
Blog

Meer uit onze kennisbank

Marianne Sturman interview bij Management Support 'Een goede virtual assistant is nog geen goede ondernemer’.
10 april 2024 In de media

Management Support: Interview met Marianne Sturman over de rol van Virtueel Assistenten

In een interview met Management Support deelt Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny, haar… Lees verder
nieuwsbrief-moneypenny
10 april 2024 In de media

Nieuwsbrief april 2024

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
complex agendabeheer
10 april 2024 Samenwerken met je VA

Geef het gedoe van agendabeheer uit handen met EasyCal

Het plannen van afspraken lijkt vaak een eenvoudige klus, totdat je in de wirwar van agenda’s… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!