Ben jij een goede manager? Ook hier heeft Google antwoord op.

Door: Leila Mulder

Als er 1 organisatie is die alles (van iedereen) weet dat is het Google wel toch? En omdat ze zelf ook weten dat ze veel weten en nog meer data hebben doen ze veel onderzoek. Onder andere naar managers. En dan met name naar het vraagstuk: wat maakt een manager nou een goede manager. Niet alleen kunnen ze daar bij Google zelf van profiteren, maar voor de rest van de wereld (ons dus), kan het ook interessant zijn om te weten.

Daarom in deze blog dus de resultaten uit dat onderzoek. Wat maakt een goede manager een goede manager? En dat geldt voor het managen van mensen die op kantoor zitten, maar dat geldt – misschien nog wel meer – voor het managen van mensen die op afstand werken. Alles draait om het tonen van leiderschap.

1. Wees een goede coach

Luister, help, geef ruimte, push, reik aan, laat met rust. Doe wat nodig is voor je team op het moment. En dat kan je alleen doen als je je team kent en weet waar ze behoefte aan hebben. En die behoefte kan voor ieder in je team verschillen. Maar alleen door ze te coachen hun beste zelf te zijn (of te worden), kan je team excelleren. Iedereen heeft hier zijn eigen rol in. Samen vormen zij jouw team.

2. Empower je team en houd je niet bezig met de details

Echt niemand zit te wachten op een manager die zich bezig houdt met micro-management! Het enige dat je daarmee bereikt is een afwachtende houding van je team. Zij gaan er vanuit dat jij het namelijk toch zelf alle punten en komma’s gaat controleren. Micromanagement betekent een team dat geen verantwoordelijkheid neemt! Met name bij het werken op afstand is dit een belangrijke eigenschap. Verantwoordelijkheid geven en nemen en iedereen laten doen waar hij of zij goed in is.

3. Toon ECHT interesse in mensen

Want mensen maken het team en de organisatie. Zorg dat je weet wie er in je team zitten. Waar ze behoefte aan hebben. Wat ze belangrijk vinden. Waar ze goed in zijn. En natuurlijk hoe het met ze gaat. Want een goed en succesvol functionerend team bestaat uit mensen die lekker in hun vel zitten! En dat geldt voor de mensen die bij je op kantoor zitten, maar ook voor de mensen die thuiswerken. De plek waar je zit zorgt niet voor de hechtheid van je team, maar de onderlinge verbindingen wel!

4. Zorg dat je zelf ook productief en resultaatgericht bent (lead by example)

Ga dus niet achterover leunen en shinen met de resultaten die je team boekt. Put your money where your mouth is en laat het gedrag zien dat je ook van anderen verwacht. Want je kunt niet verwachten dat jouw team zich voor 100% inzet als jij elke dag de kantjes er vanaf loopt. En dat betekent niet dat je als manager altijd op kantoor moet zijn tussen 9 en 5. Het gaat om het resultaat en niet om de hoeveelheid uren die je maakt.

5. Communiceer en luister

Dit geldt voor elke relatie en dus ook voor de relatie tussen een manager en zijn/haar team. Communiceer duidelijke en helder. Zeg wat je bedoelt en bedoel wat je zegt. Voorkom misverstanden door ruimte te laten voor eigen interpretaties. Iedereen is gebaat bij duidelijkheid! En luister. En niet doen alsof je luistert, maar echt luisteren. Omdat je het belangrijk vindt wat de ander zegt of denkt. Want dat geeft anderen het gevoel dat je ze – precies! – belangrijk vindt. Bij het nieuwe werken is dit extra belangrijk. Als je elkaar niet elke dag ziet (of zelfs helemaal niet), is duidelijk communicatie cruciaal in een fijne samenwerking.

6. Draag zorg voor de ontwikkeling van je team

Vooruitgang heeft een leider nodig. En aangezien jij de manager van jouw team bent is het belangrijk om leiderschap te tonen. Zorg dat jouw team de kans krijgt om te groeien, te ontwikkelen, nieuwe skills te ontplooien etc. Maak het mogelijk. Faciliteer. Zo krijg je niet alleen betere medewerkers, maar ook gemotiveerdere. Omdat ze het gevoel hebben dat ze ertoe doen!

7. Toon een duidelijke strategie en heldere visie voor je team

Again, toon leiderschap! Wees de leider die jouw team nodig heeft. En dat betekent ook dat je de grote lijnen uitzet. Laat zien waar je naartoe wilt. Welke visie je hebt voor de organisatie en de rol van jouw team hierin.

8. Zorg dat je zelf over de goede skills beschikt zodat je je team kan helpen en adviseren

Je kunt een manager zijn op papier of een manager in de praktijk. Ben jij een manager die zich verschuilt achter je team of ben je een manager die staat voor zijn/haar team. Een goede manager is de laatste. Die weet waar het over gaat. Kent de materie en weet hoe de wedstrijd gespeeld wordt. Zo kun je je team helpen als ze het zelf even niet meer weten, of als de druk zo hoog is dat ze het zonder jou even niet meer redden. Waar dat team zich dan ook bevindt. Samen bereik je meer dan alleen.

Bron: inc.com, BusinessInsider.com, rework.withgoogle.com

Door Marianne Sturman
Op 23 augustus 2017
Hybride werken
Internet search on a tablet

Meer uit onze kennisbank

interview-virtueel-assistent-caroline
23 mei 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Caroline

“Ik vind het een leuke combinatie om enerzijds naar de yogastudio te gaan en daar in contact te… Lees verder
Moneypenny-nieuwsbrief
22 mei 2023 In de media

Nieuwsbrief mei 2023

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Interview in Harper's Bazaar met Marianne Sturman
22 mei 2023 In de media

Interview met Marianne Sturman in Harper’s Bazaar

Hybride én sustainable werken, toen het in 2000 nog haast ondenkbaar was, was Moneypenny hier al… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!