Op 17 februari 2011 werd het eerste Libelle Nieuwscafé georganiseerd in Den Haag, met als thema Het Nieuwe Werken. Minister-president Mark Rutte was aanwezig om vragen van Libelle-lezeressen te beantwoorden. Eén van hen vroeg wat de overheid kan doen om Het Nieuwe Werken te stimuleren. Tot mijn verbazing ging het antwoord van Rutte over ZZP-ers: er komen steeds meer ZZP-ers en nu moet er gewerkt worden aan wetgeving om ZZP-ers te beschermen, zodat er voor deze groep meer zekerheden komen.
Denkt de premier dat het bij Het Nieuwe Werken allemaal draait om ZZP-ers? Ik vrees dat onze politici niet goed genoeg geïnformeerd zijn of zich niet goed genoeg laten informeren. Het Nieuwe Werken is hard op weg om een stevige positie te veroveren in onze maatschappij en verdient daarom serieuze aandacht vanuit de overheid. En niet met allerlei wetgeving die hier en daar een klein stukje aanpakt, maar met een goed pakket stimuleringsmaatregelen voor bedrijven.
De opmerking van Rutte past wel in het plaatje dat iedereen zijn eigen interpretatie aan Het Nieuwe Werken geeft. Is dat een probleem? Op zich niet, want Het Nieuwe Werken is altijd maatwerk; voor organisaties en individuen is de invulling ervan verschillend. Maar wanneer het gaat om fundamentele zaken die vanuit de overheid geregeld (gaan) worden, dan is het van het grootste belang dat ‘Den Haag’ een goed begrip heeft van de kern en van de veelzijdigheid van Het Nieuwe Werken.
De ZZP-er beschermen is niet hetzelfde als flexibel werken stimuleren. Ik ben niet tegen het beschermen van ZZP-ers, maar dat doet niets voor het verminderen van de fileproblemen of het stimuleren van de arbeidsparticipatie, om maar eens een paar voordelen van Het Nieuwe Werken te noemen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de politiek Het Nieuwe Werken gaat begrijpen?
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny