Polderwerken werkt niet

Interpolis en Microsoft waren ‘vroeger’ de frontrunners op het gebied van Het Nieuwe Werken (HNW) en nemen nog steeds een koppositie in. Inmiddels op de voet gevolgd door vele ander die ook de nodige meters hebben gemaakt. Dat er ook nog veel bedrijven blijven hangen, heeft te maken met het niet durven loslaten. En laat radicaal afscheid nemen van het 9-5 kantoormodel nu net key zijn voor nieuw (samen)werk gedrag. In een verwoede poging om zowel voor- als tegenstanders van HNW tevreden te stellen, het polderen heeft zich ook op de werkvloer genesteld, ontstaat er een slap aftreksel van zowel het oude als het nieuwe werken.

De invoering van het flexkantoor is hier een goed voorbeeld van. Zo’n kantoor lijkt een eerste stap in de richting van Het Nieuwe Werken. Echter als tegelijkertijd thuis- en mobiel werken niet worden gestimuleerd, zoals in de meeste gevallen, leidt het nieuwe kantoorconcept gegarandeerd tot ontevredenheid onder de meeste medewerkers, tot een lagere arbeidsproductiviteit en meer werkstress.

Sluipmoordenaar
Waarom? Ga maar na: als je wil dat medewerkers hun werk op kantoor blijven uitvoeren en je dwingt ze om concentratietaken uit te voeren in een ruimte waar je niet ongestoord kunt werken, gaat de productiviteit naar beneden. Als je medewerkers tussen 9-5 op kantoor wil hebben, maar ook beschikbaar en bereikbaar buiten die kaders, dan krijgen ze alleen maar meer stress. En ga zo maar door. Het is de combinatie van oud en nieuw die de echte sluipmoordenaar is.

Doe het goed óf doe het niet
Liever een organisatie ingericht volgens de principes van het 9-5 kantoorkader? Prima, maar ga dan vooral niet aan de haal met een flexkantoor. Want als je wil dat er op kantoor ‘echt’ wordt gewerk (lees: concentratietaken worden uitgevoerd), geef je medewerkers vooral een eigen kamer. Wil je je juist scharen achter de Interpolissen en Microsofts van deze wereld en écht HNW implementeren, geef medewerkers dan ook de mogelijkheid zelf te kiezen waar ze werken. En zorg ervoor dat het kantoor dan vooral is ingericht op ontmoeten en vergaderen.

Leestip
Voor wie bovenstaande al een gepasseerd station is en behoefte heeft aan inspiratie in de meer radicale hoek zou deze zomer eens moeten lezen over bijvoorbeeld Basecamp, een Amerikaans bedrijf waar medewerkers werken waar en wanneer ze willen.


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op BriskMagazine.nl

Door Advice
Op 7 augustus 2014
Blog

Meer uit onze kennisbank

interview-virtueel-assistent-caroline
23 mei 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Caroline

“Ik vind het een leuke combinatie om enerzijds naar de yogastudio te gaan en daar in contact te… Lees verder
Moneypenny-nieuwsbrief
22 mei 2023 In de media

Nieuwsbrief mei 2023

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Interview in Harper's Bazaar met Marianne Sturman
22 mei 2023 In de media

Interview met Marianne Sturman in Harper’s Bazaar

Hybride én sustainable werken, toen het in 2000 nog haast ondenkbaar was, was Moneypenny hier al… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!