Werkstijlen zijn net mode. Wat nu hot is, is over een tijdje zóóó 2012, om vervolgens over een x-aantal jaar weer aan een come back te werken. Op dit moment ben je helemaal bij de tijd als je aan Het Nieuwe Werken doet. Een trend die al een tijdje meegaat, maar die met de wisselingen van de seizoenen kleine doch opvallende veranderingen kent. De trend van dit voorjaar? Samenwerken!
Sinds Het Nieuwe Werken Het Nieuw Werken heet, noemen we het in een adem met internet en andere slimme ict-tools. Deze tools zorgden voor individuele vrijheid en flexibiliteit. Lange tijd draaide het bij Het Nieuwe Werken dus om allerlei vernuftige ICT. Inderdaad, draaide. Bij Het Nieuwe Werken 2.0 verschuift het zwaartepunt en komt het steeds meer te liggen op samenwerkingen.
Samenwerken
Een initiatief dat dit illustreert, is te vinden in de kunstbranche. Onlangs werd ik geattendeerd op NewMasterArtist. Een online platform, zie het als een soort marktplaats, waar kunstenaars en geïnteresseerden van over de hele wereld elkaar ontmoeten. Kunstenaars presenteren hun werk en jij en ik bekijken het op de momenten dat het ons uitkomt. Niet langer die hoge drempel van een galerie, maar ook die print die tout Nederland boven z’n bank heeft hangen is hiermee verleden tijd. Tot zover de vergelijking met Marktplaats.
Een slim gevonden extraatje zijn de onafhankelijke experts die je bij twijfel over de kwaliteit van het werk erbij kan betrekken. Daarnaast kunnen partijen via dit platform een competitie uitschrijven waar kunstenaars aan mee kunnen doen en het grote publiek de uitslag bepaalt. Zo loopt er op dit moment een competitie waarbij ‘wij’ bepalen welke kunst te zien is op taxi’s in Amsterdam.
Geijkte combinaties
Dit platform laat het zien dat partijen, die op het eerste zicht ver van elkaar verwijderd liggen, samen kunnen komen. In dit specifieke voorbeeld is de geijkte combi kunstenaar-galerie doorbroken, komt een potentiële kunstkoper in contact met een ‘echte’ kunstenaar en begeeft een taxibedrijf zich ‘opeens’ in de kunstscene. En wat te denken van de galeriehouder? Samenwerken komt voor hem ook in een heel ander daglicht te staan.
Om als middle man niet al het gras onder zijn voeten te laten wegmaaien, moet hij zijn toegevoegde waarde opnieuw onder de loep nemen. Het Umfeld vergroten, afzien van het alleenrecht op werk en de collectie verspreiden via het platform lijkt mij een eerste logische stap voor de galeriehouders.
Nieuwe trend
Met dergelijke initiatieven herontdekken we onszelf, onze omgeving en waar deze behoefte aan heeft, en staan we open voor nieuwe ontmoetingen die kunnen leiden tot verrassingen. ICT vormt weliswaar nog steeds de basis, maar de uitkomst en inzet is anders. Een nuanceverschil, maar wel een modetrend die ik zie zitten!
___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers
Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl