Harde cijfers nodig over Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken wordt vaak opgevat als thuiswerken. En ja, als iedereen een dag in de week thuiswerkt, heb je winst: minder files, geen reistijd, efficiënt werken zonder afleiding.

Maar de echte winst van Het Nieuwe Werken zit op een ander niveau. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat Het Nieuwe Werken synoniem is voor het ‘oude’ BPR: Business Process Redesign, ofwel het slimmer inrichten van bedrijfsprocessen om te komen tot een hogere efficiëntie tegen lagere kosten. Het Nieuwe Werken is niets meer of minder dan het oprekken van de 9-5 kantoorkaders, en daarmee het (deels) elimineren van de beperking van de factoren tijd en plaats. In combinatie met de huidige stand van de ICT geeft dit organisaties ongekende mogelijkheden tot structurele productiviteitsverbetering.

Tel uit je winst!

Wat dacht je van de tijd- en kwaliteitswinst die behaald wordt door een radioloog die ’s nachts vanuit huis een foto beoordeelt bij een spoedgeval, in plaats van zijn bed uit te komen om, wellicht voor niets, naar het ziekenhuis af te reizen? Of een callcentermedewerker die vanuit huis de avondtelefoontjes opvangt, waardoor het kantoorpand ’s avonds dicht kan en de kosten voor de bewaking uitgespaard worden? Daar komt nog bij dat de callcentermedewerker toch thuis is, dus tussendoor gewoon TV kan kijken en daarom alleen betaald hoeft te worden voor de tijd die hij daadwerkelijk aan werken besteedt. Tel uit je winst!

Of de ambtenaren van een ministerie die maandelijks uit het hele land bij elkaar komen voor een vergadering en dankzij tele- of videoconferencing de frequentie van hun fysieke bijeenkomsten terug kunnen brengen naar één keer per kwartaal? Denk eens aan de uren en reiskosten die daarmee uitgespaard worden! Helaas is het laatste voorbeeld fictief, wellicht de reden dat het CDA en Groen Links vorige maand hebben aangekondigd de Wet Flexibel Werken te willen invoeren. Dan mogen de ambtenaren misschien zelf ook wat efficiënter werken?

Harde cijfers

Het Nieuwe Werken staat in ieder geval op de politieke agenda. Het moment is dan ook daar om een potje te vinden waaruit een grootschalig onderzoek naar de productiviteitswinst van Het Nieuwe Werken gefinancierd kan worden. Want de harde cijfers ontbreken namelijk nog. En – geloof het of niet – veel bedrijven hebben echt harde cijfers nodig, voordat zij het aandurven om slimmer te gaan werken, structureel hun kosten terug te brengen en de productiviteit te verhogen.

Dit is een blog van Marianne Sturman, gepubliceerd op re.Public.

Door Advice
Op 13 januari 2011
Blog

Meer uit onze kennisbank

interview-virtueel-assistent-caroline
23 mei 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Caroline

“Ik vind het een leuke combinatie om enerzijds naar de yogastudio te gaan en daar in contact te… Lees verder
Moneypenny-nieuwsbrief
22 mei 2023 In de media

Nieuwsbrief mei 2023

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Interview in Harper's Bazaar met Marianne Sturman
22 mei 2023 In de media

Interview met Marianne Sturman in Harper’s Bazaar

Hybride én sustainable werken, toen het in 2000 nog haast ondenkbaar was, was Moneypenny hier al… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!