Kunt u het zich nog herinneren, toen een paar jaar geleden de Kruidvat naast het gebruikelijke pakje paracetamol opeens ook verzekeringen aanbood? Toen opzienbarend, nu normaal. Het valt me op dat steeds meer bedrijven hun core business verbreden en financiële diensten en producten aanbieden. Zo zal zal het niet lang meer duren voordat we onze hypotheek afsluiten via Google en een spaarrekening openen via Facebook.
Deze ontwikkelingen worden mede mogelijk gemaakt door de combinatie van technologische ontwikkelingen en het huidige financiële systeem. Alhoewel banken en politiek hard werken om dit systeem te verbeteren – van ingeperkte bonussen tot het opsplitsen van banken in ‘zakenbanken’ en ‘nutsbanken’ – zal dit niet voldoende zijn. Het is juist de markt waar de oplossing is te vinden.
Stokje overnemen
Partijen als Facebook en Google zijn juist dé kanshebbers om de rol van de traditionele banken over te nemen. Vanwege hun gezonde financiële draagkracht, hun innovatieve karakter en ook vanwege hun enorme achterban. Ze hebben meer informatie over consumenten en bedrijven dan wie dan ook ter wereld. En waarschijnlijk beter dan banken op dit moment zijn zij zo in staat de kredietwaardigheid in te schatten.
De websitebezoeker als obligatiehouder
Vooralsnog zijn de grootse financiële mogelijkheden van Google en Facebook toekomstmuziek. Maar op kleiner niveau gebeurt er van alles. Zo stuitte ik laatst op een gouden idee van Mijndomein.nl, het bedrijf waar ik mijn domeinnamen inkoop. Tegenwoordig kan ik er blijkbaar óók terecht voor een huurauto. Of als ik van mijn geld obligaties wil kopen. De financiering van deze verhuurauto’s verloopt namelijk via obligaties die door particulieren zijn aangeschaft. Van dat geld krijgt de site een lening waarmee het zijn wagenpark kan uitbreiden. Van de huuropbrengst lost Mijndomein de obligaties af plus een rentebedrag. Een constructie waarbij zowel Mijndomein als de consument beter van worden. En zonder tussenkomst van een ‘dure’ bank. Voor steeds meer consumenten is dát tegenwoordig al voldoende reden om met andere partijen dan banken in zee te gaan.
Doosje paracetamol
Dergelijke ontwikkelingen tonen maar weer aan hoe groot de macht van het individu of het bedrijf is als het reguliere systeem niet meer functioneert. Met het wankelende bestaansrecht van banken en de wantrouwende consument kunnen ondernemers flinke slagen maken. De moderne informatietechnologie kan daarbij voor een stroomversnelling zorgen in de ontwikkeling en uitvoering van de ideeën. Schoonmaker blijf bij je leest?! Ik ben ervan overtuigd dat deze wijsheid (juist!) anno nu niet meer opgaat.
En de banken zelf? Als zij het tij nog willen keren dan zullen ook zij moeten innoveren en stappen nemen die daadwerkelijk een hervorming teweeg brengen. Zo niet dan fungeren banken over niet al te lange tijd als de lokale kruidenier waar je je doosje paracetamol haalt.
___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers
Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl