Vrijheid blijheid op de werkvloer

De stand van zaken rondom Het Nieuwe Werken: Meer dan de helft van werkend Nederland beschikt over flexibele werktijden en iets minder dan de helft kan minimaal een dag per week buiten de deur werken. Desondanks ontbreekt het bij de meeste organisaties aan een helder beleid hiervoor. Gevolg? Het Nieuwe Werken (HNW) leidt tot ontevredenheid.

Files worden eenvoudig omzeild door de werkdag vanuit huis te starten en ingewikkelde rapporten komen vanuit het thuiskantoor tot stand waar in opperste concentratie kan worden gewerkt. Dit soort invullingen worden veelal ‘informeel’ en de facto bottum up ingevoerd. Je zou hierdoor verwachten dat dit voor een breed draagvlak zorgt.

Negatieve energie
Het tegendeel is echter waar. Te vaak valt het me op dat met het ontbreken van heldere richtlijnen of zelfs een formeel beleid onvrede ontstaat onder management én werknemers.

Waarom werkt hij nu wéér vanuit huis? Wat mag wel en wat niet? Kan ik iemand op zijn thuiswerkdag gewoon bereiken? Allemaal vragen die veel energie kosten, onrust creëren en, onnodig, tot irritatie leiden.

Transparantie
Als ik hierover spreek met managers of werkgevers merk ik dat zij geneigd zijn de handdoek in de ring te gooien. Niet nodig en zónde zijn steevast mijn reacties dan, want de oplossing is nabij.

Om de geschetste negatieve situatie te doorbreken en te voorkomen dat HNW een hoog vrijheid blijheid (of in dit geval, somberheid) gehalte krijgt, is het wenselijk om heldere kaders te schetsen.
Wat is de visie van een organisatie over HNW en wat zijn de spelregels? Elke organisatie heeft zijn eigen opvattingen over HNW en hoe deze het beste toe te passen is. Zet deze op papier en vergeet niet ze te delen.

Ook omgangsvormen in de dagelijkse praktijk – van het tijdig communiceren wanneer iemand vanuit huis werkt tot het formuleren van outputdoelen – vragen om een leidraad.

Spel spelen
Het vaststellen én delen van dergelijke huisregels zijn niet bedoeld om een organisatie rigide te maken, dat zou haaks op de bedoelingen van HNW staan, maar helderheid hierover is wél noodzakelijk.

Juist bij HNW waarbij mensen flexibeler omgaan met werkplekken en werktijden en vaste contactmomenten minder aan de orde zijn, is het noodzakelijk te weten volgens welke regels het spel te spelen. Pas wanneer dat alles voor iedereen duidelijk is, leidt de verworven vrijheid ook tot blijheid op de werkvloer.

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

Door Direct ICT
Op 24 februari 2012
Thuiswerken & Leiderschap

Meer inspiratie

Moneypenny nieuwsbrief
23 juni 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!