Sturen op output: geen salaris maar stukloon

De gruwel van iedere vakbond is stukloon. Met de ontwikkelingen rondom TNT Post en zijn concurrenten is het onderwerp weer volop onder de aandacht. En het zal steeds vaker op de agenda komen, naarmate Het Nieuwe Werken meer ingeburgerd raakt. Een logisch gevolg, in mijn ogen. Maar we moeten het wel zorgvuldig toepassen.

Stukloon is niet op alle soorten kenniswerk en kantoorwerk van toepassing. Maar het kan wel toegepast worden bij verwerkende taken en functies, zoals administratief werk (bijvoorbeeld stukken inboeken in een boekhoudsysteem) of callcenter werk.

Stukloon is een ultieme resultante van outputsturing. Je stelt op basis van een (zo groot mogelijke) steekproef vast wat de norm zou moeten zijn voor een bepaald type werk. Bijvoorbeeld: hoeveel facturen kunnen redelijkerwijs door een gemiddelde medewerker worden afgehandeld per tijdseenheid. Let op het woord gemiddelde in de vorige zin. De norm kan en moet nooit de snelste medewerker zijn en ook niet de langzaamste.

Uiteraard moet je daarbij ook de kwaliteit van het werk goed in ogenschouw nemen. Zo stel je een norm vast die redelijk is, ofwel haalbaar voor de medewerkers, en waarbij de kwaliteit gewaarborgd is. Als je op deze manier op output stuurt, moet je de medewerkers volledig eigen verantwoordelijkheid geven voor het realiseren van die norm. Hoeveel uren de medewerker maakt, daar moet de leidinggevende zich dan niet druk om maken. Betaal je de medewerker stukloon, dan kan hij zelf bepalen hoe langzaam of hoe snel hij werkt, en dit kan ook afhangen van de dag, het moment of de ambities. Als hij sneller werkt, verdient hij meer, werkt hij langzamer, dan verdient hij minder.

Als het stukloon op een redelijke norm is vastgesteld, dan werkt het simpel en doeltreffend en is iedereen blij. Let op: ik heb het hierbij niet over de gevallen waarbij een stukloon zo laag ligt, dat een gemiddelde medewerker nauwelijks aan een normaal salaris kan komen. Redelijkheid is in alle opzichten een voorwaarde. In elk geval past deze beloningsstructuur en werkwijze 100% bij Het Nieuwe Werken.

Marianne Sturman
Directeur Moneypenny

 

Dit artikel is ook gepubliceerd op Werken 2.0

Door Direct ICT
Op 3 februari 2011
Thuiswerken & Leiderschap

Meer inspiratie

Moneypenny nieuwsbrief
23 juni 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!