Ruimte pakken? Verantwoordelijkheid nemen!

De populariteit van Het Nieuwe Werken is te danken aan werknemers. Zij wilden, veelal in navolging van hun zelfstandig werkende collega’s, ook wel eens aan die vrijheid van tijd en plaats ruiken. En zo geschiede.

Lusten en lasten
Wat echter nog wel eens rauw op het dak komt vallen, is dat die vrijheid gepaard gaat met het krijgen van verantwoordelijkheid. Huh, dat was toch niet de bedoeling, zo hoor ik werknemers vaak verzuchten. Weliswaar vooraf onvoldoende gerealiseerd, maar vrijheid en verantwoordelijkheid gaan wel degelijk hand in hand. Het is zelfs noodzakelijk om outputgericht te kunnen werken.

In een keer ben je verantwoordelijk voor het halen van bepaalde resultaten. En daar kun je op afgerekend worden. Oei, dat is wel even schrikken!

Presenteerblaadje
En die schrikreactie vind ik eigenlijk best opvallend. Bedenk je eens dat we met z’n allen best wel zelfstandig zijn en de nodige verantwoordelijkheid nemen in ons privé leven. Van de kleine dingen als de dagelijkse boodschappen (output: ’s avonds eten op tafel) en het huishouden (output: schoon huis) tot grootsere zaken als het afsluiten van een hypotheek (output: dat mooie huis kunnen kopen) en het opvoeden van kinderen (output: de leukste kinderen).

Uiteindelijk doen we dat vrijwel helemaal zelf, niemand die ons voortdurend bij de hand neemt. Daar zou je toch ook niet aan moeten denken?! En negen van de tien keer gaat het nog best goed ook! Waarom willen we op het werk dan wel alles het liefste op een presenteerblaadje hebben?

Angstcultuur
Zou er soms bij veel meer bedrijven dan gedacht een angstcultuur heersen waardoor we bang zijn fouten te maken? Ik kan of wil simpelweg niet geloven dat het met de meeste werkomgevingen zo ernstig is gesteld.

Eerder ga ik ervan uit dat het te maken heeft met de natuurlijke angst voor veranderingen die leidt tot een afwerend gedrag. Als er in het geval van Het Nieuwe Werken opeens gehoor wordt gegeven aan het ‘me too’- geroep, is er geen weg meer terug. Doodeng!

Geven en nemen
Niet langer leg je een eventueel probleem bij ‘de baas’ neer onder het mom dat hij het verder mag oplossen. De baas zal vaker de bal terugkaatsen en vragen hoe jíj het probleem zou aanpakken. Tegelijkertijd moet ook hij verantwoordelijkheid nemen en een veilige omgeving creëren waarin werknemers fouten kunnen en durven te maken. En ja, ik spreek uit ervaring, ook dát is doodeng!

Het gras van de buren
Zo zijn we aanbeland op het punt waar deze blog mee begon: het gazon van de werknemer is opeens net zo groen als dat van zijn buren. Om dat zo te houden is de enige oplossing: doorzetten en open staan voor de nieuwe situatie. Wat zo gek nog niet is. Naast de verworven vrijheid, hebben ook de toegenomen verantwoordelijkheden een positieve kant. Want als de resultaten bovengemiddeld zijn, zijn de credits voor jou, de werknemer!

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

Door Direct ICT
Op 4 mei 2012
Thuiswerken & Leiderschap

Meer inspiratie

Moneypenny nieuwsbrief
23 juni 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!