Hoe groot is jouw kantoor?

Veel leidinggevenden zijn best bereid hun medewerkers meer flexibiliteit te geven. Hamvraag is of ze er zelf om zitten te springen. Jarenlang hebben ze zich een slag in de rondte gewerkt om een bepaalde positie te verwerven. Met de daarbij behorende statussymbolen waar velen toch wel erg aan hechten. Reuze fijn en makkelijk en bovendien doet status het goed op de werkvloer én op borrels. Hoe moet dat nou als je thuis werkt?

Dikke auto
Goed voorbeeld doet volgen. Ook in dit geval. Pas als managers minder op kantoor verschijnen en duidelijk maken elders productief te zijn, raakt het hele bedrijf doordrongen van het nut van deze werkwijze. Maar ja, wat dan met die dikke auto, dat extra mooi ingerichte kantoor op de hoogste verdieping met schitterend uitzicht over de stad en het legioen aan secretaresses dat direct naast de deur zit?

Op de werkvloer
Het sterkste is als de directie Het Nieuwe Werken (HNW) verder expliciet maakt door statussymbolen horend bij het oude werken te verwerpen. Tuurlijk is er bij de inrichting van een kantoor best rekening te houden dat directieleden en managers meer vergaderen. Conference calls zijn een alternatief, maar face to face contactmomenten zullen blijven bestaan en dus mag daar best een mooie kantoorruimte voor bestaan. Maar is het tegelijkertijd echt noodzakelijk een eigen kantoor aan te houden? Op de momenten dat een leidinggevende aanwezig is, is het juist een extra verrijking door werkelijk deel uit te maken van de werkvloer en plaats te nemen tussen de andere collega’s. Letterlijke en figuurlijke drempels verdwijnen daarmee.

Ouderwetse statussymbolen
Dat de heersende statussymbolen ouderwets zijn, heeft niet alleen te maken met HNW. Ook de veranderende samenleving in het algemeen heeft grote invloed. Meer en meer komt terug dat, vooral de young professionals, niet meer zo onder de indruk zijn van een eigen auto en allerlei andere materiële arbeidsvoorwaarden. Zij kijken ook niet meer zo naar ‘de baas’ zoals dat ‘vroeger’ meer het geval was. Klassieke statussymbolen hebben minder aanzien en worden minder nagestreefd.

Pochen met softe waarden
Een bedrijf zal wél in achting stijgen als het zich kenmerkt door goed leiderschap. Leiderschap dat past bij de huidige tijdsgeest. Een tijdsgeest waar ‘softe’ waarden als balans tussen werk-privé en maatschappelijke betrokkenheid er veel meer toe doen. Wacht maar af, tijdens gesprekken op netwerkborrels zal meer en meer worden gepocht over Hoeveel uur werk jij vanuit huis? en Hoe populair ben jij onder je werknemers en volgens de buitenwacht? Dáár scoor je mee als leider van 21e eeuw.

Marianne Sturman
Directeur Moneypenny

Dit artikel is ook gepubliceerd op nu.nl

Door Direct ICT
Op 8 september 2011
Thuiswerken & Leiderschap

Meer inspiratie

Moneypenny nieuwsbrief
23 juni 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!