Zien en spreken in de wereld van HNW

Waar werken niet afhankelijk is van tijd en plaats, hoeft solliciteren dat ook niet te zijn. Sinds een jaar of vier doen wij vrijwel alle job interviews via de webcam. Dit is een mooi voorbeeld van de concrete voordelen van de principes van Het Nieuwe Werken. Webcam interviews zijn effectiever en verkorten de doorlooptijd van de selectieprocedure, zodat we snel de juiste medewerker op de juiste plek krijgen. Ondanks alle voordelen, merken wij geregeld dat zowel opdrachtgevers als sollicitanten nog erg onwennig tegenover deze werkwijze staan. Iemand zien en spreken, dat doe je toch face-to-face?

De opdrachtgever profiteert

Het voeren van sollicitatiegesprekken via de webcam levert belangrijke voordelen op. De procedure is korter, omdat een webcamgesprek makkelijker ingepland kan worden. We hoeven immers geen reistijd in te calculeren en we kunnen ook buiten kantooruren of in het weekend afspreken als dat beter uitkomt. Wij sturen de opnames van de interviews direct door naar de opdrachtgever. Deze krijgt dus niet alleen de kale feiten uit het CV, maar ook een eerste indruk van de kandidaten via de opnames. Dit maakt de selectie een stuk effectiever. Vaak is daarna voor de opdrachtgever een livegesprek met slechts één kandidaat voldoende.

Wat betekent gezien en gesproken?

Een webcamsollicitatie is in het algemeen veel korter dan een traditioneel sollicitatiegesprek. in de praktijk duurt een gewoon gesprek al gauw een uur. Vooral als de kandidaat van ver komt, stuur je hem of haar niet na een kwartiertje al weer weg. Met een webcamgesprek kom je heel snel tot de kern. Onze ervaring met deze werkwijze leert dit uitstekend werkt. In die zin, dat we later niet voor verrassingen komen te staan met een kandidaat.

Maar aan de kant van opdrachtgevers en sollicitanten merken we geregeld dat een webcam interview in hun beleving niet gelijkwaardig is aan een face-to-face gesprek. Eén van de uitgangspunten van Moneypenny is, dat wij alle kandidaten zien voordat zij naar een opdrachtgever gaan. Dat dit ook kan betekenen dat wij ze via de webcam hebben gesproken, moeten we wel uitleggen! Zo vertelde een sollicitant na een webcam interview met onze recruiter de volgende dag aan de opdrachtgever dat wij haar nooit hadden gezien. Iemand zien en spreken: in de wereld van Het Nieuwe Werken zijn daar meerdere manieren voor. Over een paar jaar kijkt daar echt niemand meer van op.

Marianne Sturman

Door Direct ICT
Op 10 februari 2011
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!