Transparantie maakt zichtbaar

Ongeacht of iemand nu in het bedrijfsleven of juist bij de overheid werkzaam is, zichtbaarheid is cruciaal om door te ontwikkelen. Want, hoe stappen te maken als het bestaan van iemand niet bekend is? Terecht een wezenlijk vraagstuk dat de kop opsteekt als er ‘onzichtbaar’ vanuit een andere locatie of op andere tijdstippen gewerkt wordt: Het Nieuwe Werken (HNW) kent legio voordelen, maar wegen die wel op voor de ambitieuze professional die verder wil?

Door HNW lijkt het soms of werken opnieuw wordt uitgevonden. Situaties die altijd vanzelfsprekend waren of waarover nauwelijks werd nagedacht, worden opeens onder een vergrootglans gelegd. Een veelgehoorde blijft de angst die leidinggevenden hebben over de controle die zij denken kwijt te raken over ‘hun’ medewerker. Is Kees wel aan het werk als hij vanuit huis werkt? Omdat er in een keer een afstand is, steekt deze angst de kop op. Toch is dit opmerkelijk. Want zeg nou zelf, als Kees nu wél hele dagen op de werkvloer doorbrengt, staat de manager dan continu in zijn nek te hijgen?

Angst
De angst voor zichtbaarheid of eerder een gebrek eraan ligt ook bij de ambitieuze professional. Hoe blijf je in het vizier van de persoon die verantwoordelijk is voor jouw promotie en verdere loopbaan? Wezenlijk hoeft er niet zo veel te veranderen. Door alle digitale mogelijkheden goed en optimaal in te zetten, zal onzichtbaarheid nooit aan de orde zijn. Mail is natuurlijk het meest voor de hand liggende medium om van je te laten horen, reactief én pro-actief. Maar ook nieuwere online tools en social media maken een bedrijf transparanter en creëren extra mogelijkheden om als ‘nieuwe werker’ zichtbaar te zijn. Zo hebben steeds meer organisaties hun eigen Facebookpagina, zijn documenten in de cloud te vinden en vinden meetings plaats via geavanceerde vergadertools.

Eigen PR
Met HNW is het eenvoudiger dan ooit om zichtbaar te zijn, vooral omdat je er zelf invloed op hebt. Zie het als de PR van jezelf en je functie. Die was altijd al te benutten, maar neemt voor velen nu een meer bewustere plek in. Eigenlijk in lijn met de recente ontwikkelingen in de samenleving waar subsidies geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Om te overleven is een zekere mate van ondernemerschap nodig en moeten er activiteiten worden bedacht om zichtbaar te zijn om te ‘overleven’.

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op re.Public.nl

Door Direct ICT
Op 19 januari 2012
Blog

Meer inspiratie

Moneypenny nieuwsbrief
23 juni 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!