Politiek nog onvoldoende bewust van de voordelen van HNW

FNV Zelfstandigen, dat de belangen behartigt van ZZP’ers, wil dat het nieuwe kabinet een staatssecretaris voor het nieuwe werken aanstelt. Directeur Linde Gonggrijp vindt dat de overheid te weinig oog heeft voor de belangen van zelfstandigen op de arbeidsmarkt, zegt zij in een artikel in de Volkskrant.

De reden dat FNV Zelfstandigen met dit idee komt, zegt Linde Gonggrijp, is dat de overheid met een totaalvisie op de veranderende arbeidsmarkt moet komen. Er zijn steeds meer ZZP’ers, freelancers en flexwerkers. Werknemers geven zelf ook aan dat ze flexibeler willen werken. Door digitale ontwikkelingen kan het allemaal, maar toch vertaalt dit zich nog niet in nieuwe wetten en regels, stelt zij in het artikel.

Het idee van een staatssecretaris voor het nieuwe werken is op zich niet verkeerd. Maar welke wet- en regelgeving moet er dan aangepast worden volgens FNV Zelfstandigen? Gaat het om meer sociale zekerheid? Gaat het om het afschaffen van de VAR-verklaring?

Sociale bescherming

De huidige uitzend-CAO biedt meer dan voldoende mogelijkheden voor mensen om flexibel te werken met behoud van sociale bescherming. Als je flexibel wilt werken en wel de lusten en niet de lasten van het ondernemerschap wilt, dan kun je jezelf laten verlonen door een payroll-bedrijf. De meeste grote uitzendbureaus bieden die faciliteit en daarnaast zijn er veel losse payrollers. Let er wel op dat ze werken volgens de uitzend- of payroll-CAO. De voordelen zijn dat je wordt doorbetaald bij ziekte en verlof. En als je in de 36 weken voorafgaand aan het einde van de opdracht 26 weken gewerkt hebt, heb je zelfs recht op een uitkering. De FNV heeft indertijd meegewerkt aan de totstandkoming van deze uitzend-CAO. Waarom wil zij de ZZP-er dan omvormen tot een nieuw soort uitzendkracht?

Stimuleringsmaatregelen

Het doel van de politiek – en van een eventuele staatssecretaris voor het nieuwe werken – moet zeker niet zijn om wet- en regelgeving voor ZZP-ers te bedenken. Wel om stimuleringsmaatregelen voor werkgevers te ontwikkelen die het voor bedrijven fiscaal interessant maken om het nieuwe werken in te voeren. De Nederlandse politiek is zich nog onvoldoende bewust van het feit dat het nieuwe werken werkelijk de sleutel is voor het oplossen van een paar belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals de fileproblematiek en het vergroten van de arbeidsparticipatie.

Lees hier het interview met L. Gonggrijp in De Volkskrant

Door Direct ICT
Op 26 augustus 2010
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!